Γρίπη: Άλλο ένα θέμα που διχάζει κυβέρνηση και αντιπολίτευση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες στο ΚΕΕΛΠΝΟ για την πορεία της γρίπης, ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος έκανε αναφορά στην επιτυχημένη καμπάνια για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, και για περισσότερες κλίνες ΜΕΘ που είναι αυτόν τον χειμώνα ενεργές! Από τον ΙΣΑ πάντως κάνουν λόγο για ολιγωρία και θλιβερό ρεκόρ θανάτων από γρίπη! Ενώ από τη ΝΔ, ετοιμάζουν όπως όλα δείχνουν, ολομέτωπη επίθεση που προετοιμάζεται με τις συνεχείς Ερωτήσεις του τομέα Υγείας στη Βουλή αλλά και την επικείμενη συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα της ΝΔ στην Υγεία...

Ο κ. Μπασκόζος είπε συγκεκριμένα ότι από τον περασμένο Νοέμβριο λειτουργούν οι περισσότερες κλίνες ΜΕΘ από οποιοδήποτε άλλο χειμώνα, δηλαδή είναι ενεργές 552 πανελλαδικά ενώ κλειστές (δηλαδή χωρίς προσωπικό να τις επανδρώσει σε 24ωρη βάση) είναι μόνο 63. Είπε επίσης ότι υπάρχει επάρκεια αντιικών φαρμάκων και ότι έχουμε παραγγείλει κι άλλα εμβόλια που θα παραλάβουμε την επόμενη εβδομάδα.

Ο ΙΣΑ από την πλευρά του, καταγγέλλει την απαράδεκτη ολιγωρία του υπουργείου Υγείας, να θωρακίσει υγειονομικά τη χώρα μας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα, να κατέχει τα τελευταία χρόνια, το θλιβερό ρεκόρ των θανάτων από γρίπη στην Ευρώπη. Όπως λένε, «ο Iατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει διαχρονικά καταγγείλει την απαράδεκτη ολιγωρία, του υπουργείου Υγείας, να θωρακίσει υγειονομικά, τη χώρα μας, απέναντι στην αναμενόμενη επιδημία της γρίπης. Δυστυχώς η Ελλάδα, κατέχει τα τελευταία χρόνια, το θλιβερό ρεκόρ στην Ευρώπη, στον αριθμό των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων από γρίπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016, κατεγράφησαν 197 θάνατοι, όταν σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Σουηδία, οι θάνατοι από γρίπη, δεν ξεπέρασαν τους τριάντα».

Θάνατοι

Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένως καταγγείλει ότι ο αριθμός των θανάτων από τη γρίπη είναι μεγάλος συγκριτικά, με άλλες χώρες της ΕΕ, παρά τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες, γεγονός που οφείλεται αφενός στην αδυναμία των δημόσιων δομών υγείας, να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα περιστατικά ,-με αποκορύφωμα την τραγική έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ- και αφετέρου στην έλλειψη προληπτικής ενημέρωσης του πληθυσμού, για την ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού.

Μάλιστα ο ΙΣΑ, έχει καταθέσει αναφορά, προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τη τραγική καθυστέρηση, στη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχει αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της επιδημίας της γρίπης.

Επιπρόσθετα, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και ειδικά των ευπαθών ομάδων και του υγειονομικού προσωπικού, αποδεικνύει ένα σημαντικό έλλειμμα, στην ενημέρωση.

Ανεμβολίαστοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Με δεδομένο ότι πρόσφατη έρευνα κατέγραψε ότι μόνο 1 στους 4 εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία είχε κάνει πέρσι το αντιγριπικό εμβόλιο, ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του, σε περίπτωση που το έχουν αμελήσει, να εμβολιαστούν άμεσα καθώς αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, τόσο για να νοσήσουν όσο και για να διασπείρουν τον ιό.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Είναι απαράδεκτο να χάνονται κάθε χρόνο άδικα ανθρώπινες ζωές από τον ιό στη γρίπης. Είναι προφανές ότι το υπουργείο Υγείας παρέλειψε τις ενδεδειγμένες πολιτικές, για την αντιμετώπιση της επικείμενης επιδημίας, με αποκορύφωμα την ολιγωρία, για να λειτουργήσουν τα 150 κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ζητούμε να στελεχωθούν άμεσα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια ,μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να μη χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές».

Σημαντικά στοιχεία από την παρουσίαση του καθηγητή παθολογίας, ειδικού λοιμοξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα:

Βασίλης Οικονόμου: «Η  Ελλάδα στο έλεος του H1N1. Με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ!»

Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ελλιπής, δυστυχώς, αποδεικνύεται  η προετοιμασία του υπουργείου Υγείας στην προφύλαξη και αντιμετώπιση του ιού της γρίπης. Ενώ τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς -οι νεκροί έφτασαν δυστυχώς τους 39- η κυβέρνηση ολιγώρησε στην λήψη των απαιτούμενων μέτρων.

Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται η απόλυτη ανεπάρκεια σχεδιασμού με τις ελλείψεις στα εμβόλια να είναι πλέον εμφανείς στα φαρμακεία.

Ενδεικτικό της έλλειψης οργάνωσης του υπουργείου Υγείας είναι ότι οι αναγκαίες παραγγελίες εμβολίων έγιναν μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και ενώ οι πολίτες δεν είχαν καμία ενημέρωση από τις υγειονομικές αρχές. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καθυστέρησης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δράση του εμβολίου ξεκινά 15 με 20 μέρες από τη στιγμή που το κάνεις.

Ακόμη, οι δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) είναι υποστελεχωμένες και ελλιπώς εξοπλισμένες με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς με εποχική γρίπη να κατευθύνονται αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα, αναζητώντας θεραπεία με δικά τους έξοδα.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει, έστω και καθυστερημένα, τις ευθύνες της ενώπιον των πολιτών, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα και ενημερώνοντας τους πολίτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν