ΓΝΑ «Ευαγγελισμός»: Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση στο έπακρο

  • Iatropedia
Το ΔΣ του ΣΕΝΕ (Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός") μετά από την τελευταία του συνεδρίαση διαπιστώνει ότι ηχρηματοδότηση του νοσοκομείου βρίσκεται σε "απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα και δημιουργούν σε όλους τη βάσιμη ανησυχία για το πως θα λειτουργήσει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας το αμέσως επόμενο διάστημα".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως αναφέρουν μάλιστα ενδεικτικά, το μηνιαίο κόστος λειτουργίας σύμφωνα με τον μειωμένο προϋπολογισμό του 2015, είναι 7,5 εκ ευρώ, ενώ στο νοσοκομείο έχουν διατεθεί για το πρώτο τρίμηνο μόλις 4,85 εκ. ευρώ!

Εξάλλου, τα μέλη του διαπιστώνουν ότι «από ό,τιο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας διευκρίνησε – λόγω «συγκεκριμένου προϋπολογισμού και χρονοβόρων διαδικασιών προσλήψεων» – καμιά «άσπρη μπλούζα» (μόνιμου προσωπικού) δεν θα μπει στα νοσοκομεία μέσα στο 2015 ούτε από τις 4.500 που εξήγγειλε η Κυβέρνηση αλλά ούτε από τους 1.097 που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη Κυβέρνηση. Δέσμευση υπάρχει μόνο για 15 έως 30 συναδέλφους επικουρικού προσωπικού, καθώς και αόριστες υποσχέσεις για προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή ακόμα και με εθελοντές».

Την ιδια ώρα, όπως έχουν τονίσει εδώ και μήνες, οι ελλείψεις μόνο στους νοσηλευτές είναι πάνω 450, ενώ αθροιστικά σε όλες τις ειδικότητες είναι περίπου 1.000.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις εφημερίες του α΄τριμήνου του 2015 έχουν μεν πληρωθεί (στις 27/5)– μετά από παρατεταμένη επίσχεση και κινητοποιήσεις μεγάλου τμήματος ειδικευομένων αλλά και ειδικευμένων – «όμως υπάρχουν ήδη οριζόντιες περικοπές (15-20%) για τις οποίες η υπόσχεση που πήραμε είναι ότι «πιθανά τέλη του χρόνου ν’αποζημιωθούν όλες οι σχετικές περικοπές». Επιπλέον, παίρνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, διατηρούμε τις αμφιβολίες μας σχετικά με κανονικότητα πληρωμής των εφημεριών/ υπερωριών από΄δω και στο εξής (δηλ. του Απριλίου τον Ιούνιο κ.ο.κ.)»

Ενώ παρά την ψήφιση τροπολογίας για πληρωμή υπερωριών (αργίες, νύχτες κλπ) του λοιπού προσωπικού (πλην γιατρών) που είναι πετσοκομμένες κατά 20% σε σχέση με πέρσι, η υπόσχεση ότι ΘΑ γίνει συνεννόηση με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για ΝΑ πληρωθεί το πρώτο τετράμηνο στις 27/6, αποτελεί εντέλει προσβολή για τη νοσηλεύτρια που ξενυχτάει με 90 λεπτά την ώρα πρόσθετη αμοιβή.

Τα μέλη του ΣΕΝΕ ως εκ τούτου:

Για όλα τα παραπάνω συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα που χρόνια τώρα έχουμε ξεκινήσει για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση. Το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε:

-Παρέμβαση του ΔΣ του σωματείου στη Διοίκηση του νοσοκομείου.

-Παρασκευή 5 Ιούνη 8πμ: συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλου του προσωπικού στα επείγοντα.

-Πέμπτη 11 Ιούνη, 7.30μμ στην Ομόνοια: συμμετοχή του σωματείου μας στο πανεργατικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν εκατοντάδες σωματεία του δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα, μετά από πρόσκληση του ΠΑΜΕ, με αιτήματα αιχμής υγεία – κοινωνική ασφάλιση – μισθοί – φορολογία.