Γκάγκα: Άμεσα το εμβόλιο Novavax και τον Απρίλιο το εμβόλιο της Sanofi στην Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
Γκάγκα
Νέα πρωτεϊνικά εμβόλια παραλαμβάνει το επόμενο διάστημα η χώρα μας, με τα οποία μπορούν να εμβολιαστούν όσοι δεν είχαν αποφασίσει μέχρι σήμερα τον εμβολιασμό τους λόγω φόβου για τα mRNA εμβόλια, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Μετά το εμβόλιο της Novavax, που ανακοινώθηκε ότι έρχεται στην Ελλάδα, ακόμη ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο αυτό της εταιρείας Sanofi έρχεται έρχεται τον Απρίλιο για να προστεθεί στη φαρέτρα με τα όπλα για την πρόληψη της νόσου Covid-19. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είναι η πρώτης τάξεως ευκαιρία να εμβολιαστούν όσοι πολίτες δεν το έχουν πράξει, φοβούμενοι τις παρενέργειες της τεχνολογίας mRNA.

Οπως είπε η κυρία Γκάγκα την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, το νέο εμβόλιο θα είναι σημαντικό για όσους είχαν ανησυχία και δεν έκαναν τα υπάρχοντα εμβόλια.

«Το εμβόλιο με βάση τις πρωτεΐνες χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με ένα από τα εμβόλια της Sanofi κατά της εποχικής γρίπης σε συνδυασμό με ένα ανοσοενισχυτικό, μια ουσία που δρα ως ενισχυτικό του εμβολίου, που κατασκευάζεται από τη φαρμακευτική Glaxo», εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός.

Γκάγκα: Ξεκίνησε η χορήγηση των αντιιικών χαπιών

Στο μεταξύ, ξεκίνησε στην Ελλάδα η χορήγηση των αντιιικών χαπιών για τον κορονοϊό, ενώ σύμφωνα με την κα. Γκάγκα ήδη έχουν εγκριθεί πάνω από 300 αιτήσεις από τους θεράποντες γιατρούς ασθενών με Covid που επιθυμούν να ενταχθούν στο πειραματικό πρωτόκολλο για τη χορήγηση της θεραπείας.

Η διαδικασία διανομής των φαρμάκων στα σπίτια των ασθενών είναι σε εξέλιξη, σημείωσε η ίδια και πρόσθεσε πως στις αρχές Μαρτίου θα παραλάβουμε και τα αντιιικά χάπια της άλλης εταιρείας και συγκεκριμένα της Pfizer. Επίσης και ποσότητα από φάρμακα για προφύλαξη, τα οποία θα λαμβάνονται όταν κάποιο άτομο έχει υψηλού κινδύνου επαφή με κρούσμα, προκειμένου να προλάβει τη λοίμωξη.

«Προσπαθούμε και είμαστε μέσα σε όλες τις διακριτές συμφωνίες για την προμήθεια φαρμάκων της Ε.Ε, ώστε να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες ποσότητες και για τους ασθενείς στη χώρα μας», δήλωσε η αν. υπουργός Υγείας.