Γιώργος Ελευθερίου: Η κεντροδεξιά παράταξη ενωμένη θα «πάρει» αυτοδυναμία στον ΠΙΣ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στις εκλογές των γιατρών της προσεχούς Κυριακής, εμφανίζεται για πρώτη φορά στα χρονικά ένας συνδυασμός που συσπειρώνει όλους τους γιατρούς της κεντροδεξιάς έχοντας ως στόχο την αυτοδυναμία. Ο κ. Γιώργος Ελευθερίου, με 20 χρόνια σημαντική πορεία στον ΙΣΑ, συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο αυτό

«Το αποτέλεσμα από ό,τι φαίνεται θα οδηγήσει σε μια μεγάλη νίκη της κεντροδεξιάς παράταξης. Όλα τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους εκλέκτορες μας επιτρέπουν να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι», λέει στο iatropedia.

Στόχος της ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ είναι να κατακτήσει την αυτοδυναμία που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 8 εκλέκτορες στους 15. Όπως μας επισημαίνει ο κ. Ελευθερίου, «για πρώτη φορά μετά από πολλά έτη, η κεντροδεξιά κατεβαίνει ενωμένη σε αυτές τις εκλογές και με ποιότητα ψηφοδελτίου σε επίπεδο υποψηφίων πραγματικά εξαιρετική. Η δική μου υποψηφιότητα έχει ως σκοπό να βοηθήσει την ανάδειξη και επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του κλάδου».

Ρωτήσαμε τον κ. Ελευθερίου να μας κωδικοποιήσει τα φλέγοντα αυτήν την στιγμή προβλήματα των γιατρών της χώρας:

«Όλοι οι κλάδοι του ιατρικού σώματος βάλλονται από τις κυβερνητικές επιλογές. Πρώτα απ΄όλα οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί υφίστανται την εξοντωτική φορολογία που οδηγεί ουσιαστικά στη δήμευση του εισοδήματός τους καθώς το 75% με 80% αυτού, αποδίδεται στο κράτος μέσω της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος των νοσοκομειακών γιατρών υφίσταται μείωση μισθών και εξαναγκάζεται να εργάζεται σε άθλιες συνθήκες εργασίας, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Και βέβαια ο κλάδος των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξαναγκάζεται να εργάζεται με αμοιβές πείνας καθώς η κυβερνητική πρόταση για τη νέα ΠΦΥ έχει ως κεντρική πρόταση αμοιβές του 1 ευρό ανά ασθενή», μας απαντά.

Ποιες θα είναι λοιπόν οι προτεραιότητες για το νέο ΔΣ του ΠΙΣ εφόσον εκλεγείτε σε αυτό;

«Χρόνια αιτήματα συνεχίζουν να είναι επίκαιρα, όπως: Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή και ελεύθερη πρόσβαση όλων των γιατρών στο σύστημα ΠΦΥ. Ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα, κατά την γνώμη μου, είναι η ανεργία των νέων γιατρών οι οποίοι εξαναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στερώντας την χώρα από πολύτιμο ιατρικό προσωπικό.

Η 20ετής δική μου συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο του ΙΣΑ τόσο από την θέση του απλού μέλους όσο και από την θέση του γενικού γραμματέα, μου επιτρέπουν να υποστηρίζω βάσιμα ότι μπορώ να προσφέρω στην ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων που προανέφερα».

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Με όραμα και εκσυγχρονιστικές ιδέες για τον ΠΙΣ

Η ανακοίνωση του ΠΙΣ

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, θα πραγματοποιηθεί η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στο Ξενοδοχείο «Crowne Plaza», στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 380 Προέδρων και Εκλεκτόρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας.

Τη Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, στο ίδιο μέρος, θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των οργάνων Διοίκησης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Στην στην εκλογική διαδικασία συμμετέχουν επτά συνδυασμοί και δύο ανεξάρτητοι-μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Η νέα Διοίκηση που θα προκύψει για τα 4 επόμενα χρόνια έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, όπως:
Τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για τους ιατρούς ειδικοτήτων.

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, της ελλιπούς στελέχωσης των Νοσοκομείων, της ανεργίας του κλάδου, της μετανάστευσης των νέων ιατρών, την μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση και άλλα σημαντικά ζητήματα.

Η ενότητα του κλάδου είναι απαραίτητη προκειμένου ο ιατρικός κόσμος να πορευθεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας κάθε λειτουργού της υγείας.

Ελπίζουμε ότι στα δύσκολα χρόνια που είναι ακόμη μπροστά μας θα πρυτανεύσει η ψυχραιμία και η σοβαρότητα, προκειμένου να αποφευχθούν σφάλματα και παραλείψεις. Ευχόμαστε η προσέγγιση των προβλημάτων με θετικό τρόπο να αποδώσει παραγωγικά αποτελέσματα.