Γιατροί Κρήτης: Λάθος ο τρόπος ένταξης των νέων εξετάσεων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πολλά έχουν ειπωθεί τα τελευταία 24ωρα για τις νέες εντάξεις που εντάχθηκαν στις αποζημιούμενες από τον ΕΟΠΥΥ... Κι ενώ η πρώτη σκέψη είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετική κίνηση εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μια δεύτερη πιο προσεκτική ματιά, αναδεικνύει προβλήματα που δύσκολα θα ξεπεραστούν καθώς σχετίζονται με τον κλειστό προϋπολογισμό του Οργανισμού και το περίφημο clawback. Δείτε τι αναφέρουν για το θέμα οι πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων της Κρήτης.

Παρόλο που από ετών πάγιο αίτημά μας  ήταν να συμπεριληφθούν οι πρόσφατα ενταχθείσες εξετάσεις  στην λίστα αυτών που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, με λύπη μας  βλέπουμε αυτό να πραγματοποιείται με λάθος τρόπο.

Η πολιτική της αποσπασματικής ένταξης εξετάσεων  σε ένα κλειστό προϋπολογισμό, χωρίς την αύξηση αυτού, εξουθενώνει οικονομικά τους υπάρχοντες εργαστηριακούς γιατρούς  βάζοντας τους να  πληρώνουν τις εξετάσεις μέσω της επανάκτησης, του γνωστού ως clawback, την επιστροφή δηλαδή χρημάτων για τα οποία εργάστηκαν στο κράτος, καθώς και μέσω της υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate)  των ήδη  πολλάκις υποκοστολογημένων εξετάσεων απο τον ΕΟΠΥΥ και τους οδηγεί να κλείσουν τελικά τα ιατρεία τους ενώ παράλληλα αποτρέπει τους νέους ιατρούς να δραστηριοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα  και εντέλει δεν αποτελεί μέτρο στήριξης της Υγείας των πολιτών.

Η δημιουργία ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με πλαφόν για κάθε ασφαλισμένο και την  ανάπτυξη ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρόληψης, αξιολογώντας τα κριτήρια (ηλικία, παράγοντες κινδύνου, κτλ) όπως αυτά περιγράφονται στις κατευθυντήριες επιστημονικές  οδηγίες, με την ένταξη των εξετάσεων σε χωριστούς κωδικούς ανά πρόγραμμα, προασπίζει την υγεία όλων των Ελλήνων και την αξιοπρέπεια των ιατρών ως επαγγελματιών υγείας, δίδοντας λύση στο οικονομικό εξορθολογισμό του συστήματος.

Ιώάννης Κατσαράκης                Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Σητείας
Κωνσταντίνος Νικολαράκης     Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου
Γεώργιος Στεφανάκης               Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου
Παρασκευή Ορφανουδάκη        Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χανίων
Χάρης Χ. Βαβουρανακης          Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου