Γιατροί και φάρμακα τέλος από ΕΟΠΥΥ! Τι πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς

  • Iatropedia
Έναν μάλλον δύσκολο γρίφο θα κληθεί να λύσει ο άπειρος στην Υγεία αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος καθώς από σήμερα 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι δε μένουν μόνο χωρίς δωρεάν φάρμακα (από το Σάββατο) αλλά και χωρίς δωρεάν γιατρούς. Τι θα κάνει η κυβέρνηση και τι θα πληρώνουν οι ασθενείς.

Το δράμα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ δεν περιορίζεται στη διακοπή των δωρεάν φαρμάκων αλλά και στην έλλειψη δωρεάν γιατρών καθώς πενθήμερες επαναλαμβανόμενες επισχέσεις εργασίας ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Οι συμβεβλημένοι κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν κάνουν βήμα πίσω και προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες πενθήμερες επισχέσεις εργασίας.

Το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί με διακοπή της συνεργασίας τους γιατρούς που θα λάβουν χρήματα από ασφαλισμένους, χωρίς να έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 επισκέψεων, ενώ ο ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει πως αυτές οι μορφές κινητοποιήσεων δεν προβλέπονται στη σχέση εργασίας των ιατρών με τον Οργανισμό.

Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθυνθούν στα πολυϊατρεία, για τα οποία χρειάζεται να κλείσουν ραντεβού μέσω των πενταψήφιων αριθμών (14554, 14784, 14884, 14900) και στους πιστοποιημένους γιατρούς, πληρώνοντας όμως το ανάλογο υψηλό αντίτιμο για την κλήση.

Στο μεταξύ νέος κύκλος συναντήσεων ξεκινάει σήμερα στο Υπουργείο Υγείας αλλά και στον ΕΟΠΥΥ, για να βρεθεί λύση και να λήξουν οι κινητοποιήσεις γιατρών αλλά και φαρμακοποιών. Των τελευταίων οι κινητοποιήσεις άρχισαν από το Σάββατο, με την παύση της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), που έχει ήδη στείλει εξώδικο στη διοίκηση του Οργανισμού, αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καλούν τα μέλη τους με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, να προχωρήσουν σε επίσχεση ως προς την εκτέλεση των συμβατικών τους υποχρεώσεων έναντι του ΕΟΠΥΥ, οπότε και θα εισπράττεται η νόμιμη αμοιβή του κρατικού τιμολογίου απευθείας από τον ασφαλισμένο.

Αυτό βέβαια αφορά τις πρώτες 200 επισκέψεις σε γιατρούς γιατί αν συμπληρωθούν αυτές ούτως ή άλλως οι ασφαλισμένοι πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το συγκεκριμένο γιατρό.

Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ είναι αποφασισμένη να περάσει στην αντεπίθεση και προειδοποιεί ότι θα αναφέρεται κάθε είδους ποινικό ή πειθαρχικό παράπτωμα που τυχόν έχει τελεστεί εις βάρος ιατρών, ενώ θα κινηθεί και νομικά όπου χρειάζεται.

Τι θέλουν οι γιατροί; Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των παλαιών οφειλών ύψους 570 εκατ. ευρώ, αλλά και καταβολή των νέων οφειλών έως και τον Ιούνιο, ύψους 230 εκατ. ευρώ.

Επίσης ζητούν την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 1% του ΑΕΠ και την απευθείας καταβολή των εισφορών υγείας των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς την μεσολάβηση των επιμέρους ταμείων, αλλά και την αποχώρηση της «αποτυχημένης» διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΑ πρόκειται να διεκδικήσει και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, ενώ σε επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών καταθέτει τις προτάσεις του για επιτακτικές νομοθετικές ρυθμίσεις που «οφείλονται» στους γιατρούς και οι οποίες θα τους ανακουφίσουν και θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν απερίσπαστοι να εκτελούν το λειτούργημά τους.

Μέχρι να βρεθεί λύση μεταξύ κυβέρνησης και απεργών οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν και φάρμακα και ιατρούς από την τσέπη τους. Για τα φάρμακα πληρώνουν όλο το κόστος, ενώ για γιατρούς πρέπει να καταβάλλουν 20 ευρώ.

Δήμητρα Ευθυμιάδου