Γιατί τα περιστέρια προσανατολίζονται παντού και πάντα;

  • Iatropedia
Ένα σύστημα προσανατολισμού που θα ζήλευαν ακόμη και τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη, διαθέτουν στον εγκέφαλο τους τα περιστέρια. Το εγκεφαλικό GPS, αντιλαμβάνεται και αναλύει τα μαγνητικά πεδία της γης και ανάλογα καθοδηγεί το περιστέρι στο να προσανατολίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την ικανότητα αυτή των περιστεριών να προσανατολίζονται πάνω από βουνά πεδιάδες και θάλασσες ανακάλυψαν πριν από χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι και τα χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν μηνύματα σε μακρινές αποστάσεις. Είναι γνωστή η ιστορία του Ολυμπιονίκη Ταυροσθένη που όταν νίκησε στην Ολυμπία, έστειλε ένα περιστέρι με μια κόκκινη κορδέλα (που συμβολίζει την νίκη) στους συγγενείς του στην…Αίγινα.

Αμερικάνοι επιστήμονες από το Ιατρικό πανεπιστήμιο του Τέξας εντόπισαν στον εγκέφαλο των περιστεριών, κύτταρα (νευρώνες), που μεταφέρουν συνεχώς στον εγκέφαλο του πουλιού ζωτικές πληροφορίες για το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι είναι τα μάτια και το ράμφος αυτά που λειτουργούν κυρίως ως μαγνητικοί αισθητήρες, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτή σχετίζεται περισσότερο με τα αυτιά και τα πουλιά μάλλον “ακούνε” τα μαγνητικά πεδία του πλανήτη μας.

Οι ερευνητές, που έκαναν τα σχετικά πειράματα με τη δημιουργία μεταβαλλόμενων τεχνητών μαγνητικών πεδίων γύρω από επτά περιστέρια, εντόπισαν 53 κύτταρα του εγκεφάλου των περιστεριών που συνεχώς αλλάζουν σε σημαντικό βαθμό, αντιδρώντας στις μεταβολές του μαγνητικού πεδίου που υπάρχει στο περιβάλλον.

Οι ίδιοι ερευνητές, εδώ και χρόνια, μελετούν τη μαγνητική αντίληψη των περιστεριών και είχαν ήδη εντοπίσει μαγνητίτη (μορφή μαγνητικού σιδήρου) στο μέσα αυτί (έσω ους) των πουλιών, καθώς και τέσσερις περιοχές του εγκεφάλου τους, που συνδέονται με τις ακουστικές λειτουργίες του έσω ωτός και οι οποίες εμφανίζουν αλλαγές, όταν το περιστέρι εκτίθεται σε μαγνητικά πεδία. Η νέα μελέτη έκανε ένα βήμα παραπέρα και εντόπισε πλέον τους συγκεκριμένους νευρώνες, που λειτουργούν σαν μαγνητικό GPS. Αυτά τα κύτταρα στον εγκέφαλο, που συνδέονται με το αυτί, από κοινού καταγράφουν τις μεταβολές στην ένταση, την κατεύθυνση και την πολικότητα του γεωμαγνητικού πεδίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε σημείο της Γης αφήνει το δικό του ξεχωριστό μαγνητικό “αποτύπωμα” στα συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα, με αποτέλεσμα τα περιστέρια να έχουν στον εγκέφαλό τους ένα νευρωνικό-μαγνητικό “χάρτη” με τα διαφορετικά σημεία γεωγραφικού πλάτους και μήκους του πλανήτη μας. Έτσι, τα πουλιά ξεχωρίζουν το βόρειο από το νότιο ημισφαίριο και γνωρίζουν ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσουν.

Το μυστικό λοιπόν των περιστεριών, δεν έχει να κάνει ούτε με την όραση, ούτε με την οσμή, αλλά με την αντίληψη του γεωμαγνητικού πεδίου που διαφέρει από σημείο σε σημείο πάνω στη Γη.

Ουσιαστικά, τα εν λόγω πουλιά, διαθέτουν μία έκτη αίσθηση, για την οποία οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Κι άλλα ζώα, όπως θαλάσσιες χελώνες, ψάρια, ποντίκια, ελάφια, έχουν βρεθεί ότι είναι ευαίσθητα σε γεωμαγνητικά πεδία, ενώ είναι άγνωστο αν ο άνθρωπος έχει και αυτός κάποια υποσυνείδητη μαγνητική ικανότητα προσανατολισμού.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ξεχωριστά είδη, οι πολικές με όλες τις άλλες αρκούδες

γιατί κάποιοι είναι εξυπνότεροι από τους άλλους;

ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος φτερωτός δεινόσαυρος που υπήρξε ποτέ

ο Κάρολος Δαρβίνος απποκρυπτογραφεί τον καρκίνο

γορίλες και χιμπατζήδες είναι τα πιο μακρινά… κοντινά μας ξαδέρφια

το δυνατότερο δάγκωμα στη γη

άλογα – νάνοι στο μέγεθος γάτας κυκλοφορούσαν κάποτε στη γη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ