Γιατί τα αντιβιοτικά προκαλούν διάρροια;

  • Iatropedia
Η διάρροια από αντιβιοτικά περιγράφει τις συχνές, υδαρείς κενώσεις του εντέρου που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της λήψης φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων (αντιβιοτικά). Οι ήπιες μορφές δεν απαιτούν θεραπεία, καθώς τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν μετά τη διακοπή των αντιβιοτικών. Σε πιο σοβαρές μορφές μπορεί να απαιτηθεί διακοπή ή αλλαγή των αντιβιοτικών φαρμάκων. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πώς αντιμετωπίζεται η διάρροια από αντιβιοτικά.

Της Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η διάρροια από αντιβιοτικά συμβαίνει όταν διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ «καλών» και «κακών» βακτηρίων που υπάρχουν στο γαστρεντερικό σωλήνα. Όταν τα συμπτώματα είναι ήπια δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά όταν εμφανιστεί κολίτιδα (φλεγμονή του παχέος εντέρου) ή ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα χρειάζεται προσοχή.

Σχεδόν όλα τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, κολίτιδα ή ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα. Τα αντιβιοτικά που πιο συχνά ευθύνονται είναι τα παρακάτω:

Κεφαλοσπορίνες

Πενικιλλίνες

Φθοριοκινολόνες

Κλινδαμυκίνη

Η διάρροια από αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Στους περισσότερους ανθρώπους παρατηρούνται ήπια συμπτώματα, τα οποία αρχίζουν περίπου μια εβδομάδα μετά την έναρξη της αντιβιοτικής θεραπείας και περιλαμβάνουν:

Μαλακά κόπρανα

Συχνές κενώσεις του εντέρου

Στις σοβαρότερες μορφές τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Συχνές διαρροικές κενώσεις

Κοιλιακός πόνος και κράμπες

Πυρετός

Βλέννα στα κόπρανα

Αιματηρά κόπρανα

Ναυτία

Απώλεια της όρεξης

Εάν έχετε ήπια συμπτώματα θα υποχωρήσουν μέσα σε λίγες ημέρες μετά το τέλος της αντιβιοτικής θεραπείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να σταματήσετε τη θεραπεία μέχρι να υποχωρήσει η διάρροια.

Εάν όμως τα συμπτώματα είναι σοβαρά και υποδηλώνουν κολίτιδα ή ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει συγκεκριμένα αντιβιοτικά για να καταπολεμήσει τα βακτήρια που την προκάλεσαν.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντιβίωση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί! Μύθος ή αλήθεια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν