Γιατί στέγνωσε το στόμα μου;

  • Iatropedia
Η αίσθηση της ξηροστομίας είναι δυσάρεστη και άβολη και οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή σάλιου. Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που προκαλούν ξηροστομία, οι περισσότερες από τις οποίες είναι παροδικές και αντιμετωπίσιμες.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Το σάλιο είναι απαραίτητο για να παραμένει το στόμα υγρό και να καθαρίζεται, να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη βακτηριδίων και μυκήτων και να επιτυγχάνεται η πέψη των τροφών. Όταν η παραγωγή του σάλιου είναι μειωμένη το στόμα γίνεται ξερό και η αίσθηση είναι αρκετά δυσάρεστη. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή και ως ξηροστομία.

Ορισμένα από τα αίτια που προκαλούν ξηροστομία είναι τα παρακάτω:

Παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Η ξηροστομία είναι μια συχνή παρενέργεια πολλών φαρμάκων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, του πόνου, των αλλεργιών και των κρυολογημάτων.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει επίσης φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, της ακμής, της πίεσης, της διάρροιας, της ναυτίας, των ψυχικών διαταραχών, της ακράτειας ούρων και της νόσου του Parkinson. Η ξηροστομία μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια των μυοχαλαρωτικών και ηρεμιστικών φαρμάκων.

Σύμπτωμα ασθενειών και λοιμώξεων. Το ξηρό στόμα μπορεί να είναι σύμπτωμα ορισμένων παθήσεων, όπως το συνδρόμου Sjogren, το HIV / AIDS, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης, η αναιμία, η κυστική ίνωση, η ρευματοειδή αρθρίτιδα, η υπέρταση, η νόσος του Parkinson και η παρωτίτιδα.

Παρενέργεια ορισμένων ιατρικών θεραπειών. Μία βλάβη στους σιελογόνους αδένες (οι αδένες που παράγουν σάλιο) μπορεί να μειώσει την ποσότητα του σάλιου που παράγεται.

Για παράδειγμα, μία τέτοια βλάβη θα μπορούσε να προκύψει από την ακτινοβολία στο κεφάλι και το λαιμό, καθώς επίσης και από τις χημειοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Εδώ συμπεριλαμβάνεται και η χειρουργική αφαίρεση των σιελογόνων αδένων.

Βλάβη νεύρων. Η ξηροστομία μπορεί να είναι αποτέλεσμα βλάβης των νεύρων στην περιοχή της κεφαλής και του αυχένα είτε από τραυματισμό είτε από χειρουργική επέμβαση.

Αφυδάτωση. Όλες οι καταστάσεις που οδηγούν σε αφυδάτωση, όπως πυρετός, υπερβολική εφίδρωση, έμετος, διάρροια, απώλεια αίματος και εγκαύματα μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία.

Αποτέλεσμα του τρόπου ζωής. Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή του σάλιου και να επιδεινώσει τη ξηροστομία. Η αναπνοή με ανοιχτό το στόμα και το ροχαλητό μπορεί επίσης να συμβάλουν στο πρόβλημα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν τα κοριτσάκια γίνονται μητέρες!

Νέα μέθοδο ''χτυπά'' την κήλη!

Γιατί τρέμουν τα χέρια μου χωρίς λόγο;

Σεξ και εγκυμοσύνη! Τα ''ναι'' και τα ''όχι''