Γιατί πρέπει να βάλετε… κεφίρ στην ζωή σας

  • Iatropedia
Το κεφίρ έχει αναδειχτεί σε μεγάλο “πρωταγωνιστή” σε κάθε σύγχρονο διατροφικό πρόγραμμα και όχι άδικα. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, και είναι απίστευτα ευεργετικό για την πέψη και την υγεία του εντέρου.

Πολλοί διατροφολόγοι θεωρούν ότι είναι μια πιο υγιεινή και πιο ισχυρή έκδοση του γιαουρτιού.

Δείτε μερικά από τα οφέλη που έχει το κεφίρ για την υγεία σας, βάσει επιστημονικών ερευνών:

Το κεφίρ είναι μια φανταστική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών

Το κεφίρ είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση, και το οποίο παραδοσιακά φτιάχνεται με γάλα αγελαδινό ή κατσικίσιο. Αυτό γίνεται με την προσθήκη σπόρων κεφίρ στο γάλα.

Αυτοί δεν είναι σπόροι με τη συμβατική έννοια, αλλά “καλλιέργειες” ζυμομυκήτων και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με “κουνουπίδι” εμφανισιακά.

Για μια περίοδο 24 ωρών περίπου, οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ.

Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το υγρό, και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Έτσι, βασικά, το κεφίρ είναι ένα ποτό, αλλά οι σπόροι κεφίρ είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να παραχθεί αυτό το ποτό.

Το κεφίρ προέρχται από περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και της νοτιοδυτικής Ασίας. Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη “keyif”, που σημαίνει “καλή αίσθηση” μετά το φαγητό http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3833126/.

Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος μετατρέπουν τη λακτόζη στο γάλα σε γαλακτικό οξύ, και γι’ αυτό το κεφίρ είναι ξινό όπως το γιαούρτι, αλλά έχει λεπτότερη συνοχή.

Τα 175 ml από γάλα κεφίρ περιέχουν:

Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια.

Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Φώσφορος: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D.

Περιέχουν επίσης περίπου 100 θερμίδες, 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων και 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται.

Το κεφίρ περιέχει και μια ευρεία ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων οργανικών οξέων και πεπτιδίων, που συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική υγεία.

Υπάρχουν είδη κεφίρ που δεν προέρχονται από ζωικό γάλα, αλλά από νερό καρύδας, γάλα καρύδας ή άλλα γλυκά υγρά. Αυτά τα είδη δεν έχουν το ίδιο “προφίλ” θρεπτικών συστατικών όπως το κεφίρ από γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το κεφίρ είναι πιο ισχυρό σε προβιοτικά από το γιαούρτι

Μερικοί μικροοργανισμοί μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία. Τέτοιοι είναι και τα προβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη, διαχείριση βάρους και ψυχική υγεία http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22529959.

Το γιαούρτι είναι η πιο γνωστή διατροφική πηγή προβιοτικών, αλλά το κεφίρ είναι στην πραγματικότητα μια πολύ πιο ισχυρή πηγή. Οι κόκκοι του κεφίρ περιέχουν περίπου 30 στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκήτων, καθιστώντας τους μια πολύ πλούσια πηγή προβιοτικών.

Το κεφίρ έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ορισμένα είδη προβιοτικών στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από μολύνσεις. Τέτοια είδη είναι το προβιοτικό Lactobacillus kefiri, το οποίο υπάρχει μόνο στο κεφίρ.

Έρευνες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό αναστέλλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της σαλμονέλας, του ελικοβακτηρίου του πυλωρού και του E. coli http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4052788/.

Τέλος, το kefiran, ένας τύπος υδατάνθρακα που υπάρχει μόνο στο κεφίρ, έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες.

http://authoritynutrition.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτη περιποίηση ποδιών με γάλα και μαγειρική σόδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Προβιοτικά: Ποιες τροφές περιέχουν τα »καλά» μικρόβια