Γιατί πληρώνουν 4 λεπτά ανά συνταγή οι φαρμακοποιοί; Νέα κόντρα με ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Τελικά ποιος χρηματοδοτεί τον ΕΟΠΥΥ; Όπως όλα δείχνουν οι ασφαλισμένοι αλλά και οι πάροχοι υγείας όπως οι φαρμακοποιοί. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι ο οργανισμός επέβαλε νέο χαράτσι στον κλάδο 4 λεπτά ανά συνταγή για να πληρωθούν …οι δικοί του υπάλληλοι που επεξεργάζονται τις συνταγές. Οργή των φαρμακοποιών…

Ανοικτά πλέον ο ΕΟΠΥΥ εισπράττει από όπου μπορεί χρήματα για να καλύψει τα χρέη του καθώς μια νέα έμπνευση έρχεται να εκνευρίσει εκ νέου τους φαρμακοποιούς.

Ειδικότερα οι φαρμακοποιοί αντιλήφθηκαν όταν εισέπραξαν τα οφειλόμενα του Αυγούστου ότι τα χρήματα ήταν μειωμένα καθώς από κάθε συνταγή που εκτέλεσαν αφαιρέθηκαν 4 λεπτά. Ποσό που φαντάζει μικρό όχι όμως αν αναλογιστεί κανείς και πόσες συνταγές εκτελούνται από κάθε φαρμακείο.

Πρόκειται για ποσό που παρακρατήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ για… επεξεργασία των συνταγών από τους υπαλλήλους του οργανισμού.

Όπως ήταν φυσικό η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κλάδου. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αττικής Κώστας Λουράντος σε επιστολή του στον πρόεδρο του Οργανισμού τονίζει χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι κάτι τέτοιο ουδέποτε συμφωνήθηκε μεταξύ του Συλλόγου μας και του ΕΟΠΥΥ, και αποτελεί αυθαίρετη ενέργεια του οργανισμού σας, η οποία ξεφεύγει από τα πλαίσια της καλής συνεργασίας που επιδιώκεται από όλους μας.

Είναι απορίας άξιον πώς επιβάλετε στους φαρμακοποιούς την πληρωμή των ελεγκτών των συνταγών τους! Είναι επίσης απορίας άξιον πώς μπορείτε να «απειλείτε» από ότι μαθαίνουμε, πως αν δεν δεχθούμε αυτό το … χαράτσι δεν θα πληρώσετε τα χρέη σας προς τους φαρμακοποιούς».

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αττικής υπογραμμίζει επίσης ότι είναι αυτονόητο ότι ο έλεγχος των συνταγών αποτελεί υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ και όχι των φαρμακοποιών και «σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να μας επιφορτώσετε και την δαπάνη αυτή. Αρκετά «χαράτσια» έχετε εισπράξει από τις καθυστερήσεις των πληρωμών μας και θα εισπράξετε από τα αναδρομικά και άλλα rebate από τους φαρμακοποιούς με τις χαριστικές και αντιδημοκρατικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου».

Με βάση τα στοιχεία των φαρμακοποιών κάθε μήνα οι συνταγές που διακινούνται Πανελλαδικά είναι κοντά στα 6 εκατ. ενώ μόνο στην Αττική ανέρχονται περίπου στο 1,5 εκατομμύριο μηνιαίως.