Γιατί ο γάμος κάνει καλό στην καρδιά

  • Iatropedia
Οι άνθρωποι που είναι παντρεμένοι είναι πιο πιθανό να ανακάμψουν πλήρως μετά από μια χειρουργική επέμβαση στην καρδιά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Surgery.

Μεταξύ των πάνω από 1.500 ενηλίκων, που υποβλήθηκαν σε κάποιου είδους καρδιακή επέμβαση, εκείνοι που ήταν διαζευγμένοι, εν διαστάσει ή χήροι είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, ή να αναπτύξουν μια νέα “αναπηρία” μετά την επέμβαση, σε σύγκριση με τους παντρεμένους συμμετέχοντες.

Ο δρ Μαρκ Neuman και οι συνεργάτες του από την Ιατρική Σχολή Perelman του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, χρησιμοποίησαν στοιχεία από το μια παλαιότερη μεγάλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 29.053 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω από το 1998.

Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες κάθε 2 χρόνια σε σχέση με την υγεία, τη συνολική τους λειτουργία, την ιατρική περίθαλψη και την οικογενειακή τους κατάσταση. Η ομάδα στη συνέχεια επικεντρώθηκε σε συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση από την προηγούμενη συνέντευξη.

Από τους συνολικά 1.576 συμμετέχοντες, το 65% ήταν παντρεμένοι στην αρχή της έρευνας, το 12% ήταν διαζευγμένοι ή εν διαστάσει, το 21% ήταν χήροι και το 2% δεν είχε παντρευτεί ποτέ.

Οι παντρεμένοι συμμετέχοντες ήταν πιθανότερο να είναι άνδρες και να έχουν λιγότερες ασθένειες και άλλες “αναπηρίες” πριν από την καρδιακή επέμβαση.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης μετά τη χειρουργική επέμβαση, το ποσοστό των ατόμων που είτε είχαν πεθάνει είτε είχαν αναπτύξει μια νέα “αναπηρία” ήταν:

-19% των παντρεμένων συμμετεχόντων

-29% των διαζευγμένων ή εν διαστάσει ατόμων

-το 34% των χήρων και

-το 20% των συμμετεχόντων που δεν είχε ποτέ παντρευτεί

Η ανάπτυξη μιας νέας αναπηρίας χαρακτηρίστηκε από τους ερευνητές ως το να χάσει ένα άτομο την ικανότητά του να εκτελεί χωρίς βοήθεια μια προηγουμένως συνήθη δραστηριότητα της καθημερινής του ζωής, όπως το να ντύνεται, να περπατάει ή να τρώει.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια σημαντική σχέση μεταξύ της οικογενειακής κατάστασης και της πιθανότητας θανάτου ή μιας νέας αναπηρίας. Οι συμμετέχοντες που ήταν διαζευγμένοι, εν διαστάσει ή χήροι είχαν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να αναπτύξουν μια νέα αναπηρία κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 ετών μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση με τους παντρεμένες συμμετέχοντες.

http://www.medicalnewstoday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίση πανικού ή καρδιακό επεισόδιο; Τι κάνουμε σε κάθε περίπτωση

Δείτε τα πέντε σημάδια που προειδοποιούν για έμφραγμα!