Γιατί κάποιοι γιατροί του ΕΣΥ παίρνουν περισσότερα από τους άλλους;

  • Iatropedia
Κόντρες για το προσωπικό δύο ταχυτήτων επικρατούν στους κόλπους των δημοσίων νοσοκομείων. Οι αλλαγές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα επιτρέπουν σε ορισμένους γιατρούς να διατηρούν νόμιμα ιδιωτικό ιατρείο ενώ στους υπόλοιπους απαγορεύεται ρητά. Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στους μισθούς. Δείτε ποιοι είναι οι ευνοημένοι.

Όταν οι εκάστοτε υπουργοί Υγείας εμπνεύστηκαν ένα ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας στο ΕΣΥ με την ενσωμάτωση και των νοσοκομείων του ΙΚΑ, σίγουρα δε σκέφτηκαν τι θα κάνουν με το ιατρικό προσωπικό.

Αποτέλεσμα είναι σήμερα νοσοκομειακοί γιατροί, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΙΚΑ αλλά ακόμη και ιδιώτες να εργάζονται κάτω από την ίδια ομπρέλα αλλά με τελείως διαφορετικές αποδοχές και δικαιώματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι γιατροί των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ που ενσωματώθηκαν στο ΕΣΥ, λαμβάνουν έναν μισθό για να απασχολούνται μόλις 5 ώρες στο νοσοκομείο και ταυτόχρονα έχουν δικαίωμα να διατηρούν νόμιμα ιδιωτικό ιατρείο. Κάτι βέβαια που δεν επιτρέπεται στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Από την άλλη οι πανεπιστημιακοί γιατροί διατήρησαν με το έτσι θέλω αλλά και με τη σιωπηρή αποδοχή των αρμόδιων υπουργών τα ιατρεία τους εισπράττοντας χρήματα από δύο πηγές.

Εκτός αυτού ο νόμος επιτρέπει πλέον και σε γιατρούς με μπλοκάκι να απασχολούνται περιστασιακά στα δημόσια νοσοκομεία για να καλύπτονται ανάγκες.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές έχουν προκαλέσει όμως έντονες διαμάχες στα νοσοκομεία ανάμεσα στους γιατρούς. Και δικαίως υπάρχουν αντιδράσεις αν σκεφτεί κανείς ότι πλέον πρόκειται για ένα σύστημα δύο και τριών ταχυτήτων.

Χαρακτηριστική η περίπτωση που καταγράφεται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Μετά την ενσωμάτωση του Νοσοκομείου του ΙΚΑ στο Σισμανόγλειο (πρώην Παπαδημητρίου) οι γιατροί του ΙΚΑ άρχισαν να παίρνουν θέσεις στο δημόσιο σύστημα έχοντας βεβαίως και διαφορετικές συνθήκες εργασίας.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν