Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα νεφρά;

  • Iatropedia
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί είναι τόσο σημαντικά τα νεφρά; Τι ακριβώς χρειάζονται και ποιες είναι οι λειτουργίες που επιτελούν; Γιατί όταν δεν λειτουργούν πρέπει κάποιος να κάνει αιμοκάθαρση ή αλλιώς τεχνητό νεφρό; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη λειτουργία των νεφρών.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Τα νεφρά είναι δύο όργανα σε σχήμα φασολιού, ίσα περίπου με το μέγεθος των γροθιών σας. Βρίσκονται κοντά στη μέση της πλάτης, ακριβώς κάτω από το θώρακα. Η λειτουργία τους είναι να αφαιρούν τα απόβλητα και το επιπλέον νερό, τα οποία ο οργανισμός τα αποβάλλει με τα ούρα.

Οι περισσότερες ασθένειες των νεφρών επιτίθενται στους νεφρώνες. Αυτή η βλάβη καθιστά τα νεφρά ανίκανα να καθαρίσουν τις απόβλητες ουσίες. Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν από γενετικά προβλήματα και τραυματισμούς μέχρι και κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθετε κάποια νεφρική νόσο, αν έχετε διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, ή κληρονομικότητα. Ωστόσο, κι άλλες ασθένειες επηρεάζουν την καλή λειτουργία των νεφρών, όπως ο καρκίνος, οι κύστες, οι πέτρες, τα αυτοάνοσα νοσήματα και οι λοιμώξεις.

Τα νεφρά είναι σημαντικά, επειδή διατηρούν τη σύνθεση του αίματος σταθερή, προκειμένου για την καλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Έτσι, αποφεύγεται η συσσώρευση των αποβλήτων και επιπλέον υγρών στο σώμα και κρατούν τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών σταθερά, όπως το νάτριο και το κάλιο. Παράλληλα, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και εξισορροπούν τις ορμόνες.

Η νόσος των νεφρών μπορεί να ανιχνευθεί νωρίτερα από εξετάσεις αίματος, για να εκτιμηθεί η νεφρική λειτουργία. Γι΄ αυτό και είναι καίρια η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr