Γιατί η έλλειψη ύπνου κάνει κακό στην υγεία;

  • Iatropedia
Οι συνέπειες της αϋπνίας την επόμενη μέρα με γκρίνια, κούραση και μειωμένη σωματική και πνευματική απόδοση είναι γνωστές σε όλους. Αλλά ξέρατε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει επίσης σοβαρές συνέπειες στη σωματική σας υγεία;

Πολλοί άνθρωποι δεν ευχαριστιούνται τον ύπνο τους ή κοιμούνται λίγες ώρες. Οι λόγοι είναι πολλοί και μέσα σε αυτούς συγκαταλέγονται ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι συνθήκες του υπνοδωματίου.

Ωστόσο, οι συνέπειες τις αϋπνίας είναι αρκετά σημαντικές και δεν αφορούν μόνο την κακή διάθεση, την κούραση και την έλλειψη πνευματικής διαύγειας.

Η κακή ποιότητα ύπνου, όταν συμβαίνει σε τακτική βάση, θέτει σε κίνδυνο την υγεία καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδη διαβήτη.

Οι περισσότεροι χρειαζόμαστε περίπου οκτώ ώρες καλής ποιότητας ύπνου τη νύχτα για να λειτουργήσουμε σωστά την επόμενη μέρα. Βέβαια αυτό είναι υποκειμενικό, καθώς μερικοί μπορεί να χρειάζονται λιγότερες και άλλοι περισσότερες ώρες. Σε γενικές γραμμές αν ξυπνάτε κουρασμένοι ή αν χρειάζεστε έναν μικρό ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιθανό να μην έχετε κοιμηθεί αρκετά.

Πολλοί παράγοντες ευθύνονται για την κακή ποιότητα του ύπνου, όπως τα προβλήματα υγείας (π.χ. άπνοια ύπνου), αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι θέμα των κακών συνηθειών του ύπνου.

Μια περιστασιακή νύχτα με λίγες ώρες ύπνου δε θα βλάψει την υγεία σας, αλλά θα σας επηρεάσει την επόμενη μέρα, γιατί θα νιώθετε κουρασμένοι και οξύθυμοι.

Αντίθετα μετά από πολλές νύχτες αϋπνίας, οι επιπτώσεις στη ψυχική και σωματική υγεία γίνονται πιο σοβαρές. Ο εγκέφαλος αρχίζει να δυσλειτουργεί και να θολώνει, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων. Σε συνδυασμό με τα ελαττωμένα αντανακλαστικά και τη μειωμένη οξυδέρκεια είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν οι τραυματισμοί και τα ατυχήματα.

Αν αυτό συνεχιστεί, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη γενική σας υγεία και να σας κάνει περισσότερο επιρρεπείς σε σοβαρές παθήσεις, όπως παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτης.

Είναι πλέον σαφές ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για μια μακρά και υγιή ζωή.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr