Γιατί οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στη δωρεάν οργάνων;

  • Iatropedia
Το μνημόνιο χτυπά όπως φαίνεται και την ευαισθησία μας καθώς έπεσε κατακόρυφα ο αριθμός των ανθρώπων που αποφασίζουν να κάνουν ένα δώρο ζωής μετά θάνατον χαρίζοντας τα όργανά τους.

Ειδικότερα δραματικά μειωμένος είναι ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2013.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, οι πολιτικές των τελευταίων ετών επηρεάζουν αρνητικά τις μεταμοσχεύσεις δημιουργώντας «αναχώματα», τόσο στην παροχή της αναγκαίας φαρμακευτικής θεραπείας όσο και της κατάλληλης και εξειδικευμένης ιατρικής περίθαλψης σε ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες όπως οι μεταμοσχευμένοι ήπατος.

Όπως τόνισε ο Σ. Καραταπάνης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, καταγράφεται δραματική μείωση σε δότες οργάνων το πρώτο τρίμηνο του 2013. Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα καταγράφηκαν μόλις 7 δότες, ενώ το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα οι δότες ήταν 16!

Ενδεικτικό του οικονομικού μεγέθους αποτελεί το γεγονός ότι το 2011 υπήρξαν 17 εγκρίσεις αιτημάτων για μετάβαση στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ήπατος με εκτιμώμενο κόστος 5,2 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 47 περιπτώσεων με συνολικό εκτιμώμενο κόστος που ανέρχεται στα 11,5 εκατ. ευρώ.

Ο . Σ. Καραταπάνης υπογράμμισε επίσης ότι, για τη μεταμόσχευση ήπατος, το θέμα είναι ιδιαίτερα δραματικό, καθώς έχει παύσει η λειτουργία του Κέντρου μεταμόσχευσης στην Αθήνα, το οποίο λειτουργούσε στο Νοσοκομείο «Λαϊκό», και όλο το φορτίο της μεταμόσχευσης ήπατος στην Ελλάδα έχει αναληφθεί από το μοναδικό Κέντρο που λειτουργεί σήμερα στη χώρα, στο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».