Γιατί δεν σας πιάνει ύπνος; Όλες οι αιτίες

  • Iatropedia
Ένα παγκόσμιο πρόβλημα που βασανίζει εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο αποτελεί η αϋπνία. Το πρόβλημα αυτό βασανίζει εξίσου άνδρες και γυναίκες και η συχνότητά του αυξάνεται με την ηλικία. Αν και σε μικρότερη συχνότητα, εν τούτοις, η αϋπνία αποτελεί ένα εξ ίσου σημαντικό πρόβλημα και στα παιδιά.

Με τον όρο αϋπνία ή με τον ευρύτερο όρο διαταραχές του ύπνου εννοούμε όχι μόνο την μερική ή παντελή έλλειψη ύπνου αλλά και την κακή ποιότητα αυτού. Ένα άτομο δηλαδή που κοιμάται 5-6 ώρες μπορεί να παραπονιέται για αϋπνία όταν ο ύπνος του διακόπτεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν κοιμάται πολύ ελαφρά χωρίς να μπορεί να πέσει σε βαθύ ύπνο με όνειρα που ξεκουράζουν και ανανεώνουν τον οργανισμό.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα άνω των 55 ετών υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου. Οι επιπτώσεις της αϋπνίας δεν περιορίζονται μόνο στον αγώνα που κάνει κάθε βράδυ το άτομο για να κοιμηθεί αλλά και στις καθημερινές του δραστηριότητες, αφού ένας κακός ύπνος συνοδεύεται από κακή διάθεση, αίσθημα κόπωσης και υπνηλία ή λήθαργο καθ όλη την επόμενη ημέρα, από μειωμένη αποδοτικότητα στη δουλειά, μειωμένη ικανότητα μάθησης και συγκράτησης παραστάσεων αλλά και από αυξημένη συχνότητα τόσο εργατικών όσο και ατυχημάτων.

Δηλαδή η όλη λειτουργικότητα ενός ατόμου πάνω στην οποία στηρίζεται μια καλή, υγιής και ευτυχισμένη ζωή επηρεάζεται από έναν ύπνο κακής ποιότητας.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ένας καλός ύπνος βελτιώνει κατά 15% τη μνήμη και την πνευματική μας ευστροφία, ενώ ένας κακός ύπνος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη, αρτηριακής υπέρτασης, καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα τελευταία χρόνια βρέθηκε ότι το βιολογικό μας ρολόϊ, αυτό δηλαδή που ρυθμίζει τις ώρες που πρέπει να κοιμόμαστε και αυτές που πρέπει να είμαστε ξύπνιοι επηρεάζεται από μια φυσική ορμόνη, τη μελατονίνη, που παράγεται στον εγκέφαλό μας και εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η έλλειψη ή η πλημμελής παραγωγή της ορμόνης αυτής οδηγεί στις διαταραχές του ύπνου με κύρια εκδήλωση την αϋπνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βγείτε νικητής στην μάχη με την αϋπνία!

Τι μπορείτε να πίνετε πριν τον ύπνο για να αντιμετωπίσετε τις αϋπνίες