Γιατί δεν πατάει ο κόσμος στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων;

  • Iatropedia
Καθοδική πορεία παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων εξαιτίας της κρίσης. Δείτε την πτώση που παρατηρείται με βάση τα επίσημα στοιχεία στα απογευματινά ιατρεία όπου η εξέταση πληρώνεται κανονικά.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ελεύθερη πτώση κάνουν τα απογευματινά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων όπου οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν κανονικά από την τσέπη τους στο γιατρό ανάλογα με την ιεραρχία. Είναι ενδεικτικό ότι μπορεί να χρειασθεί να πληρώσουν ακόμη και 90 ευρώ εάν επιλέξουν τη βαθμίδα του καθηγητή. Κάτι που βέβαια σε εποχές κρίσης είναι μάλλον απαγορευτικό για τις τσέπες των περισσότερων ασθενών. Παρότι πριν από τρία χρόνια το υπουργείο Υγείας ευελπιστούσε να εισπράττει ετησίως κοντά στα 120 εκατ. ευρώ από τη διαδικασία αυτή, τα ποσά που φθάνουν στα ταμεία είναι πολύ μικρότερα.

Γεγονός καθόλου τυχαίο αφού τα απογευματινά ιατρεία παρουσιάζουν καθοδική πορεία χρόνο με το χρόνο. Ο μέσος όρος μείωσης των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία άγγιξε το 2012 σε σύγκριση με το 2011 το 7%, με την Αθήνα να έχει μείωση 11% και στην 6η και 7η Υγειονομική Περιφέρεια να παρουσιάζουν πτώση 12%. Η πτώση τα προηγούμενα χρόνια ήταν ακόμη μεγαλύτερη καθώς το 2011 σε σχέση με το 2010 η κίνηση στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων της Αθήνας περιορίστηκε κατά 25%, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας) ακόμη και κατά 39%.

Και τα πράγματα αναμένεται να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο για τους εμπνευστές του εγχειρήματος καθώς οι τσέπες των ασθενών θα επιβαρυνθούν κι άλλο από το 2014 οπότε για το εισιτήριο για την είσοδο σε δημόσιο νοσοκομείο θα φθάσει τα 25 ευρώ από 5 που είναι σήμερα έστω κι αν το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι το ποσό θα αυξηθεί μόνο αν δεν αποδώσουν τα υπόλοιπα μέτρα για την εξοικονόμηση πόρων στην Υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν