Γιάννης Μπασκόζος: Να υπάρξει έγκαιρη χρηματοδότηση για τους αεροψεκασμούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την ανάγκη έγκαιρης εξασφάλισης των σχετικών πιστώσεων για την υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2017, επισημαίνει σε εγκύκλιό του προς τις Περιφέρειες, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρότατο παράγοντα, τόσο επιβάρυνσης της οικονομίας των περιοχών με αυξημένους πληθυσμούς κουνουπιών, όσο και κινδύνου εξάπλωσης ασθενειών που είναι φορείς τους.

Η καταπολέμηση των κουνουπιών γίνεται με την ταυτόχρονη εφαρμογή πολλών μεθόδων και πρέπει να αρχίζει νωρίς, όταν τα κουνούπια βρίσκονται στο στάδιο της προνύμφης, γιατί όταν ωριμάσουν στο στάδιο του ακμαίου, η καταπολέμησή τους καθίσταται πολύ δυσκολότερη.

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι η έγκαιρη και ταυτόχρονη έναρξη προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών σε όλη την επικράτεια, θεωρείται κύριας σημασίας μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας από ασθένειες που μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω αυτών, π.χ. από τον ιό του Δυτικού Νείλου, το πλασμώδιο της ελονοσίας κλπ. Ο κ. Μπασκόζος  καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενεργήσουν, ώστε να εξασφαλίσουν έγκαιρα τις σχετικές πιστώσεις, στα πλαίσια της κατάρτισης του ετήσιου προϋπολογισμού, για την υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2017.