Γιάννης Μπασκόζος με άρθρο του στο iatropedia.gr: » Ήρθε η ώρα της ανατροπής»

  • Iatropedia
Το iatropedia.gr συνεχίζει το διάλογο στον ιατρικό κλάδο για την ανάδειξη των απόψεων των υποψηφίων, με αφορμή τη διεξαγωγή των εκλογών στον Ιατρικό Σύλλογο για την ανάδειξη νέου προεδρείου και ΔΣ. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα δημοσιεύει το άρθρο του Α' Αντιπροέδρου Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Εκπρόσωπο Αγωνιστικού Μετώπου Γιατρών Γιάννη Μπασκόζου

Άρθρο του Α' Αντιπροέδρου Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

(ΠΙΣ) Εκπρόσωπο Αγωνιστικού Μετώπου Γιατρών Γιάννη Μπασκόζου

Οι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη ελάττωση του ΑΕΠ, την αύξηση του χρέους και την επικράτηση της φτώχειας στην ελληνική κοινωνία. Οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας είναι καταιγιστικές και ανησυχητικές.

Οι μνημονιακές πολιτικές που με φανατισμό υπηρετεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ περνούν από τη φάση διάλυσης και αποδιοργάνωσης του δημόσιου συστήματος υγείας στην απόπειρα πλήρους ιδιωτικοποίησης και παραχώρησης του ελέγχου απευθείας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η κοινωνία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών. Απεναντίας οι μνημονιακές πολιτικές συνδέουν τις δαπάνες υγείας με τα υποχρεωτικά χαμηλά ποσοστά του καταρρέοντος ΑΕΠ, γεγονός που οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση τις δημόσιες δομές υγείας-πρόνοιας, σε απόγνωση τους λειτουργούς της υγείας και σε ανθρωπιστική κρίση.

Η αδυναμία της πρόσβασης των πολιτών σε φάρμακα και γιατρούς, η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής λόγω οικονομικής αδυναμίας καταδεικνύεται και σε πρόσφατες μελέτες.

Πόση σχέση έχει η ζοφερή πραγματικότητα με το κυβερνητικό «success story» για το τέλος του Μνημονίου και την ανάπτυξη που έρχεται;

Πίσω από τις θριαμβολογίες περί πρωτογενούς πλεονάσματος κρύβεται η δραστική περικοπή των λειτουργικών δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων, οι απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες του προσωπικού, η κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ, το υποστελεχωμένο και ανεπαρκές ΠΕΔΥ, οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και τους προμηθευτές, το «κούρεμα» των χρεών του ΕΟΠΥΥ μέσω του rebate και του claw back, η μετακύλιση μεγάλου μέρους της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στους ασθενείς.

Η εμπειρία είναι σαφής. Όπου εφαρμόστηκαν οι πολιτικές του ΔΝΤ είχαμε καταστροφική υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, απορρύθμιση όλων των δομών πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής περίθαλψης, αδυναμία πρόσβασης των πολιτών σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας, επαγγελματική υποβάθμιση των μισθωτών γιατρών και συμπίεση μέχρι καταστροφής για τους αυτοαπασχολούμενους.

Δεν χάνουν όλοι βέβαια από την κρίση. Μια μικρή μειοψηφία μεγαλογιατρών και διαπλεκόμενων με τα μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα επωφελούνται από τις ασκούμενες πολιτικές.

Αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος στη χώρα μας.

Τα νοσοκομεία καταρρέουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Η μεγάλη μείωση μισθών, οι απλήρωτες εφημερίες για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και οι συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες εργασίας καθιστούν ηρωισμό την ευσυνείδητη άσκηση του καθήκοντος να λειτουργήσουν με στοιχειώδη επάρκεια τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες της εξαθλίωσης της κοινωνίας, των συσσωρευμένων χρεών του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων και της αδηφάγας επέλασης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ η άδικη φορολογική πολιτική καθιστά προβληματική την επιβίωση τους.

Οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ έζησαν την αδίστακτη επίθεση του υπουργού Υγείας και της κυβέρνησης στα εργασιακά τους δικαιώματα με αποτέλεσμα 3.000 να βρίσκονται απολυμένοι και οι υπόλοιποι με επισφαλές εργασιακό μέλλον.

Οι γιατροί που εργάζονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας αντιμετωπίζουν εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας και αμοιβών.

Οι νέοι γιατροί αντιμετωπίζουν την προοπτική της ανεργίας και η μαζική μετανάστευση αποτελεί τη ζοφερή πραγματικότητα για τους ίδιους, τις οικογένειες τους και την ελληνική κοινωνία.

Η παράταξη μας μπορεί να υπερασπίζεται αταλάντευτα την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών, με σεβασμό στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και εφημέρευσης, και την ίδια ώρα να μάχεται αποφασιστικά ενάντια στις μνημονιακές επιταγές του εξαναγκασμού σε παραίτηση των γιατρών των πολυιατρείων του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ για υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έχει φέρει στην πρώτη γραμμή την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων των νέων γιατρών στην εκπαίδευση και στην εργασία αλλά και στην επαχθή γι αυτούς αντιμετώπιση της πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και συνδρομών στους ιατρικούς συλλόγους.

Η παράταξη μας είναι αυτή που επιμένει στον καθορισμό , μέσα από συλλογικές συμβάσεις όρων για αξιοπρεπή αξιοποίηση των αυτοαπασχολούμενων στην κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού αλλά και στην διασφάλιση αξιοπρεπούς και με βάση το συμφέρον της δημόσιας υγείας άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος.

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ προσπάθησε με επιμονή, ενωτικό πνεύμα και σαφή κατεύθυνση να πείσει πως η υπεράσπιση του δικαιώματος όλων σε δωρεάν απρόσκοπτη πρόσβαση σε αναβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες υγείας και η αξιοπρεπής επιβίωση του ιατρικού σώματος πάνε μαζί.

Για μας η αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του συστήματος υγείας σε επίπεδα αντίστοιχα των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών είναι απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης για την κοινωνία και τους λειτουργούς της υγείας. Μνημόνια και πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας δεν συμβιβάζονται με αξιοπρεπή άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και προστασία της δημόσιας υγείας.

Η προστασία των δημόσιων πόρων από την αδηφάγο διάθεση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας, η αντιμετώπιση της κατασπατάλησης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής-εισφοροδιαφυγής είναι όροι επιβίωσης για το δημόσιο σύστημα υγείας και τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.

Εκτός από τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές , είχαμε να αντιμετωπίσουμε και κατεστημένες αντιλήψεις , συντηρητικές απόψεις και προσπάθειες εφησυχασμού που προωθούσαν οι συντηρητικές δυνάμεις που διαχειρίζονται με μονοπαραταξιακό, «αυτοκρατορικό» τρόπο τις υποθέσεις του ΙΣΑ.

Ο δημοσιοσχεσίτικος κυβερνητικός συνδικαλισμός του κ Πατούλη και της παράταξης του δημιουργούσε προβλήματα στον συντονισμό των αγώνων, έσπερνε σύγχυση και αποπροσανατολισμό , ακόμα και όταν από την απόλυτη αποδοχή της αυθεντίας της task force περνούσε σε ανώδυνες «αντιμνημονιακές» κορώνες.

Εμείς παίρνοντας υπόψη τον συσχετισμό δύναμης, με ενωτικό πνεύμα και σαφή αντίληψη για τα πράγματα, προτάξαμε την ανάγκη νέου προσανατολισμού του ιατρικού κινήματος σε επαφή με τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας, κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις, αναδείξαμε την ουσία των κυβερνητικών πολιτικών και καταφέραμε αρκετές φορές να υπάρξουν σωστές αποφάσεις και ενωτικές κινητοποιήσεις ειδικά στο επίπεδο του ΠΙΣ, όπου υπάρχει αντιπροσωπευτικό προεδρείο.

Όμως η κατάσταση στα πράγματα των ιατρικών συλλόγων και του ΠΙΣ έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Η ανοικτή στήριξη της ΔΗΚΙ από τη ΝΔ και οι τελευταίες κινήσεις πανικού με εμπλοκή Βορίδη και των προέδρων ΙΣΑ- ΠΙΣ ,σε ένα κομματικό παιχνίδι υποσχεσιολογίας και νέας απόπειρας εφησυχασμού, αποδεικνύουν με σαφήνεια την ανάγκη αλλαγής στους συσχετισμούς στον ΙΣΑ και στον ΠΙΣ ,για να έλθει η φωνή των αγωνιζόμενων γιατρών στο προσκήνιο, για να μπορούμε από καλύτερες θέσεις να αντιμετωπίσουμε την μνημονιακή κυβερνητική λαίλαπα.

Βεβαίως λύση δεν είναι ούτε η ενίσχυση ακραιφνώς μνημονιακών αντιλήψεων και ανέξοδου συντεχνιασμού της παράταξης ΝΙΚΙ, ούτε παρατάξεων που απλά αποτελούσαν συμπλήρωμα της παράταξης Πατούλη.

Είναι ώρα για ανατροπή και στον ΙΣΑ και στον ΠΙΣ και το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ είναι η παράταξη που μπορεί να κάνει πράξη αυτή την ανατροπή με τη μεγάλη δύναμη που θα του δώσουν οι γιατροί στις εκλογές 12-13/10.

Μια δύναμη που θα την αξιοποιήσει πάλι ενωτικά με υπευθυνότητα και αγωνιστικό πνεύμα για τη σωτηρία της δημόσια υγείας και του ιατρικού επαγγέλματος.

Καλούμε τους συναδέλφους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να στείλουν ισχυρό μήνυμα ανατροπής και αλλαγής.

Με το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ ενισχυμένο και με ανατροπή των συσχετισμών ,στις 14/10 θα είναι μια καλύτερη και πιο αισιόδοξη μέρα για τους δύσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ

Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σήμερα το 1ο DEBATE του iatropedia για τις εκλογές στον ΙΣΑ!

Τέσσερις υπουργοί και ένα…κούρεμα! Τι θα ανακοινώσουν Βορίδης, Άδωνις, Λυκουρέντζος, Λοβέρδος

Πως θα πάρετε αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ για αναλώσιμα υλικά!

Στα …κάγκελα για το facebook στο Θεαγένειο Νοσοκομείο! Η εγκύκλιος που άναψε φωτιές