Γιάννης Γαλανόπουλος: Δεν αρκεί η αγανάκτηση και η διαμαρτυρία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε λίγες μέρες οι γιατροί όλοι της χώρας προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν νέα όργανα στους ιατρικούς τους συλλόγους. Κριτήριο ψήφου δεν μπορεί παρά να είναι συνολικά οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο επάγγελμα αλλά και η κατάσταση στο χώρο της υγείας από την πλευρά των ασθενών, του λαού.

γράφει ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος του απερχόμενου ΔΣ του ΙΣΑ
Υποψήφιος για ΙΣΑ και ΠΙΣ

Καλούμε τους γιατρούς να σκεφτούν:

Τι εξυπηρετούν οι ηγεσίες των ιατρικών συλλόγων και του ΙΣΑ όταν υπερασπίζονται και προωθούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αν όχι τα κέρδη τους, εις βάρος των γιατρών και των ασθενών. Γιατί τα κέρδη για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας σημαίνουν ακόμα πιο “φθηνούς” γιατρούς και ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τους ασθενείς. Γιατί οι ανάγκες και τα δικαιώματά μας – γιατρών και ασθενών – αποτελούν “κόστος” για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους και αυτή η ανάπτυξη είναι η “μήτρα” που αναπαράγει και επιδεινώνει τα προβλήματα.

Ότι οι συνάδελφοι που συμμετέχουμε στα ψηφοδέλτια της ΔΗΠΑΚ ήμασταν στη πρώτη γραμμή της πάλης για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων την ανάσχεση απολύσεων. Δώσαμε και δίνουμε την μάχη για την απόσπαση κατακτήσεων που θα ανακουφίζουν από τα οξυμμένα προβλήματα. Είχαμε σταθερό μέτωπο απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα “πολύχρωμα” πολιτικά τους στηρίγματα. Αποκαλύψαμε τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και τα μέτρα των Κυβερνήσεων. Με κριτήριο να είναι “μπροστά οι λαϊκές ανάγκες” αντιπαρατεθήκαμε με τη συναίνεση, το συμβιβασμό και την αναμονή που συστηματικά καλλιεργούν από κοινού η Κυβέρνηση, η “αντιπολίτευση” και οι ηγεσίες των ΙΣ.

Δεν αρκεί η αγανάκτηση και η διαμαρτυρία. Απαιτείται συμμετοχή, οργάνωση, διεκδίκηση αλλά και σωστό προσανατολισμό της πάλης. Απαιτείται να ισχυροποιηθεί η συσπείρωση των γιατρών που θα είναι χειραφετημένοι από το “σαράκι” της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας.
Στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας αυτές οι δυο λογικές συγκρούονται. Με τους γιατρούς που δουλεύουν σκληρά για να ζήσουν ή με τους επιχειρηματίες που θησαυρίζουν από τη δουλειά μας. Οι διάφορες προεκλογικές συγκλίσεις από ορισμένες παρατάξεις που πριν λίγο καιρό διασταύρωναν τα ξίφη τους αυτό αναδεικνύει. Ότι γι’ αυτούς, υπάρχει κοινή στρατηγική κατεύθυνση, ενιαία αντίληψη όσο και αν τσακώνονταν στο παρελθόν.

Στρατηγική στήριξης των μεγάλων συμφερόντων στην υγεία. Αυτή τη λογική να καταρρίψουμε στις προσεχείς εκλογές.

Είναι ευκαιρία, αλλάζοντας τους συσχετισμούς δυνάμεων να συμβάλουμε στον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας υψηλού επιπέδου, με αξιοπρεπείς αμοιβές για τους γιατρούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Να παλέψουμε για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία. Για δημόσια, καθολική, κοινωνική ασφάλιση. Για υγεία δικαίωμα για όλους και όχι ακριβή πολυτέλεια.
Στις εκλογές του Οκτώβρη να ισχυροποιηθεί η ΔΗΠΑΚ γιατρών.