Γιάννης Δαγρές: Ιστορικής σημασίας η θεσμοθέτηση συγκεκριμένης Πρωτοβάθμιας πράξης στα φαρμακεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
φαρμακεία
Όπως αναφέρει σήμερα ο Δαγρές Γιάννης, φαρμακοποιός, μέλος ΔΣ ΠΦΣ-ΝΠΔΔ και Ειδικός Γραμματέας ΦΣΑ-ΝΠΔΔ, η αναγνώριση που προσφέρει στους φαρμακοποιούς το περιεχόμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε χθες στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, είναι ιστορικής σημασίας και αναγνωρίζει τον ρόλο των φαρμακοποιών.

Επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας:

«Στο Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ήρθε προς έγκριση χθες στην Ολομέλεια του Κοινοβουλείου υπήρχε πρόβλεψη να επιτρέπεται η διενέργεια αντιγριππικού και αντιτετανικού εμβολιασμού στα Φαρμακεία.Όπως αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας, οι αδειούχοι φαρμακοποιοί μπορούν να προβαίνουν σε συγκεκριμένες πράξεις πρωτοβάθμιας υγείας με στόχο την απρόσκοπτη συνέχεια της φροντίδας του πληθυσμού σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ρύθμιση, επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως Μονάδας Πρωτοβάθμιας Υγείας, ο αδειούχος φαρμακοποιός να προβαίνει στη διενέργεια εποχιακού εμβολιασμού και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, ύστερα από σχετική πιστοποίηση. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της πιστοποίησης καθορίζονται ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.

Η παρούσα εξέλιξη έχει ιστορική σημασία για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί την πρώτη ιστορικώς αναγνώριση και θεσμοθέτηση συγκεκριμένης υπηρεσίας Πρωτοβάθμιας Υγείας που προβλέπεται για τα Φαρμακεία στη χώρα μας.

Η εξέλιξη αυτή στην ουσία αναβαθμίζει θεσμικά τα Φαρμακεία σε υψηλότερο ακόμα του σημερινού επίπεδο, κάνοντάς τα να προσεγγίζουν Φαρμακεία άλλων χωρών διεθνώς στις οποίες τέτοιου είδους υπηρεσίες από τα Φαρμακεία αποτλούν θεσμό και κοινό τόπο εδώ και πολλά χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή, επίσης, για τη χώρα μας στην ουσία αποτελεί απλώς την αυτονόητη και επίσημη αναγνώριση της καθημερινής και ενεργής συμβολής των Φαρμακείων στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον πληθυσμό της Ελλάδας, που γινόταν εδώ και πολλά χρόνια ατύπως.

Θυμίζουμε ότι ειδικά στον αντιγριππικό και στον αντιτετανικό εμβολιασμό η διενέργειά τους από τα Φαρμακεία της Ελλάδας αποτελεί εδώ και δεκαετίες άνω του 90% του συνόλου των αντιγριππικών και αντιτετανικών εμβολιασμών που διενεργούνται ετησίως πανελλαδικά, γεγονός που προσφέρει τεράστια εξοικονόμησης σε όρους διαχείρισης και πόρων για το Σύστημα Υγείας της χώρας, και ταυτόχρονα αποτελεί, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, και τον κατ΄ εξοχήν παράγοντα χάρη στον οποίο η ανοσοποίηση του ελληνικού πληθυσμού στα συγκεκριμένα νοσήματα είναι σταθερά και διαχρονικά άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Στην ίδια χθεσινή τροπολογία υπάρχει και άλλη μία εξέλιξη για τα Φαρμακεία:

Αναφέρεται ότι σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών που αφορούν περιοχές οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μπορεί να αποδίδεται η νόμιμη αποζημίωση στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, για τη δαπάνη των χορηγηθέντων φαρμάκων και ειδών, ακόμη και εάν δεν υφίστανται τα πρωτότυπα παραστατικά, λόγω απώλειας ή καταστροφής».

Τροπολογία δίνει κομμάτι της Πρωτοβάθμιας στους φαρμακοποιούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν