Γιαννάκος: Ο αναισθησιολόγος έκοβε αποδείξεις σε ασθενείς σαν να πουλούσε προϊόντα περιπτέρου

  • Αθηνά Γκόρου
Γιαννάκος
Με ανακοίνωσή του ο Μιχάλης Γιαννάκος καταδικάζει την πρκτική του αναισθησιολόγου που υποκοστολογούσε συστηματικά την αμοιβή που λάμβανε για τις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες συμμετείχε.

Ανακοίνωση για την υπόθεση αναισθησιολόγου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος φέρεται να υποκοστολογούσε συστηματικά τις ιατρικές του αμοιβές, εξέδωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως διευκρινίζει ο κ. Γιαννάκος, ο συγκεκριμένος γιατρός δεν ήταν εργαζόμενος του ΕΣΥ, ενώ χαρακτήρισε την πρακτική του «απαράδεκτη και κατακριτέα».

Ο κ. Γιαννάκος τονίζει ότι «η υγεία είναι το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό και πρέπει να προσφέρεται δωρεάν στους πολίτες», υπογραμμίζοντας πως ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα οι υπηρεσίες υγείας οφείλουν να παρέχονται «με όρους ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας και όχι με όρους εκβιασμού και κερδοσκοπίας».

Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο σημειώνει ότι είναι «αδιανόητο να εκμεταλλεύονται επαγγελματίες υγείας την ανάγκη των ασθενών», προσθέτοντας πως, εφόσον αποδειχθούν όσα καταγγέλλονται, ο γιατρός «θα πρέπει να διωχθεί για φοροδιαφυγή και για εκβιασμό ασθενών».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει ότι «δεν επιτρέπεται σε κανέναν επαγγελματία υγείας να κερδοσκοπεί σε βάρος των ασθενών, εκμεταλλευόμενος τις δυσκολίες πρόσβασης».

Τι συνέβη με τον αναισθησιολόγο

Η υπόθεση αφορά αναισθησιολόγο στη Θεσσαλονίκη, για τον οποίο οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ αποκάλυψαν εκτεταμένη φοροδιαφυγή για τη διετία 2016–2017, ύψους άνω των 290.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο γιατρός υποκοστολογούσε συστηματικά τις αμοιβές του για συμμετοχή σε χειρουργικές επεμβάσεις, εκδίδοντας αποδείξεις από 10 έως 100 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις για ίδιες πράξεις εμφανίζονταν μεγάλες αποκλίσεις.

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από διασταυρώσεις της ΥΕΔΔΕ σε ιδιωτική κλινική και συνεργαζόμενους γιατρούς. Διαπιστώθηκε ότι ο αναισθησιολόγος είχε εκδώσει 1.530 αποδείξεις στη διετία, με πάνω από οκτώ στις δέκα να αφορούν ποσά 10–50 ευρώ. Παράλληλα, υπήρχαν λίγες αποδείξεις για σημαντικά υψηλότερα ποσά, γεγονός που κίνησε περαιτέρω υποψίες.

Για τον υπολογισμό της φοροδιαφυγής, η ΥΕΔΔΕ συνέκρινε τις δηλωθείσες αμοιβές με λίστες αμοιβών τριών μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών. Με βάση αυτές, εκτιμήθηκε απόκρυψη εισοδήματος περίπου 129.000 ευρώ το 2016 και 164.000 ευρώ το 2017, με αντίστοιχους πρόσθετους φόρους.
Ο γιατρός προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ωστόσο το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δεν τον δικαίωσε.

Φωτογραφία: istock