Για την τιμολόγηση και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους μίλησε χθες ο Γιάννης Δαγρές

  • Iatropedia
Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων μίλησε ο γ' αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Δαγρές, απόντος του προέδρου του ΠΦΣ, Κώστα Λουράντου ο οποίος ήταν στην Γερμανία. Ο κ. Δαγρές μίλησε για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και με ποιον τρόπο αυτά την τελευταία 5ετία έχουν αυξήσει κατακόρυφα την δαπάνη χωρίς να διακινούνται από τα φαρμακεία... Και επιτέθηκε στις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες που τα παράγουν και τα διακινούν στην χώρα υπεραμυνόμενος των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται εντός των τειχών και παράγουν παλαιά, φθηνότερα και αξιόπιστα φάρμακα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων μίλησε σήμερα ο γ' αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Δαγρές.

Κληθείς κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και απόντος του προέδρου Λουράντου – ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία – ο κ. Δαγρές μίλησε για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και πώς αυτά την τελευταία 5ετία έχουν αυξήσει κατακόρυφα την δαπάνη – χωρίς να διακινούνται από τα φαρμακεία – ρίχνοντας την ευθύνη στις πολυεθνικές των φαρμάκων.

Ο κ. Δαγρές ανέππυξε το εξής σκεπτικό:

«Το 2011 η δαπάνη για τα ΦΥΚ ήταν το 12% της συνολικής εξωνοσοκομειακής δαπάνης. Σήμερα είναι στο 36% της εξωνοσοκομειακής δαπάνης που «καννιβαλίζει» την συνολική φαρμακευτική δαπάνη. Η Ελλάδα είναι πρωταθλητής στην είσοδο νέων θεραπειών στην θετική λίστα. Ό,τι είναι ακριβότερο όμως δεν είναι και καλύτερο. Σε άλλες χώρες κλείνουν την πόρτα στην υποκατάσταση παλαιών, καλών φαρμάκων από νέα και πολύ ακριβότερα που δεν είναι απαραιτήτως πιο καλά. Προτείνω να μπει clawback και πλαφόν στα φάρμακα αυτά…

Στην Βρετανία τις νέες θεραπείες τις εξετάζει ένα πανεπιστημιακό, ανεξάρτητο ινστιτούτο για να κρίνει αν αξίζει να μπει στην αγορά αυτό το φάρμακο. Κι αν μετά από ένα έτος αποδειχτεί ότι το νέο αυτό φάρμακο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στους ασθενείς, η εταιρία υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα που δαπάνησε το δημόσιο σύστημα υγείας».

Ο κ. Δαγρές εξάλλου τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί στην χώρα μας έχουν υποστεί αναλογικά τις μεγαλύτερες θυσίες σε εισόδημα στον ευρύτερο χώρο του φαρμάκου.