Για την αναπομπή κρίσης ιατρών του ΕΣΥ: «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα»

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κρίσεις
Ο Επιστημονικός κλάδος των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρακολουθεί τις εξελίξεις του πολύ σοβαρού ζητήματος της αναπομπής κρίσης 208 θέσεων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για τα ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) σε Νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Γράφει ο Αντώνης Ραυτόπουλος, Χειρουργός Επικουρικός Επιμελητής

Η κρίση αυτή αφορά ανοιχτή προκήρυξη που τέθηκε από το Υπουργείο Υγείας προ 18μήνου και ολοκληρώθηκε με ανάρτηση τελικών αποτελεσμάτων αρχές του Ιουνίου 2019. Σε αυτή την προκήρυξη, δινόταν η δυνατότητα στους ιατρούς να δηλώνουν στην αίτηση τους θέσεις προκηρυσσόμενες στην ειδικότητά τους παράλληλα με θέσεις ΤΕΠ Νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι τότε τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος τρόπος μοριοδότησης για την αξιολόγηση των ιατρών και πρόσληψης αυτών, αδιάβλητος και διαφανής κατά το δυνατό.

Το Συμβούλιο Κρίσης συνεδρίασε και γνωμοδότησε αρχικά για την επιλογή των Διευθυντών των ΤΕΠ. Μετά τις κρίσεις αυτών ακολούθησαν και οι διορισμοί τους. Ακολούθησαν οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Κρίσης για τους Επιμελητές Α’ και Β’ των ΤΕΠ με ανάρτηση των πινάκων διαδικτυακά σε όλα τα στάδια της κρίσης δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης από τους υποψηφίους της διαδικασίας, διατηρώντας παράλληλα την ανωνυμία. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την ανάρτηση πινάκων τελικής μοριοδότησης και κατάταξης υποψηφίων μετά τις υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής και παραίτησης υποψηφίων στις 07 Ιουνίου 2019.

Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία, ιατροί παραιτούνται από θέσεις για να θέσουν υποψηφιότητα σε αυτή την προκήρυξη, άλλοι αφήνουν θέση της ειδικότητάς τους για την οποία επιλέχθηκαν από άλλο Συμβούλιο Κρίσης προκειμένου να λάβουν θέση της ειδικότητάς τους σε ΤΕΠ, άλλοι ιατροί που υπηρετούν στο εξωτερικό αφήνουν τις θέσεις τους εκεί και μετακομίζουν στην Ελλάδα με την προοπτική του διορισμού του.

Και ξαφνικά προκύπτουν κι Εθνικές Εκλογές. Όπου βέβαια οι Διοικητικοί Υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν ότι οι φάκελοι με το πρακτικό βρίσκονται στο Υπουργείο Υγείας, με την προοπτική έκδοσης ΦΕΚ διορισμού μετά και τον προβλεπόμενο έλεγχο. Και με τις διαβεβαιώσεις ότι το Κράτος έχει συνέχεια κι ότι για τις ήδη κριθείσες θέσεις ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ο χρόνος κυλά. Νέα Κυβέρνηση αναλαμβάνει με προοπτική και προσδοκία για το καλύτερο, σύμφωνα με την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού, όπως προκύπτει από τις Εθνικές Εκλογές στα μέσα του καλοκαιριού του 2019.

Οι επιστήμονες ιατροί που με συνέπεια λειτούργησαν και κατέθεσαν τις αιτήσεις τους και τους φακέλους τους Απρίλιο του 2018, περίμεναν στωικά την κρίση τους, κρίθηκαν με βάση την προϋπηρεσία και τα προσόντα τους, παρακολούθησαν τη διαδικασία έτσι όπως εξελίχθηκε, αποδέχτηκαν το όποιο αποτέλεσμα για αυτούς και προγραμμάτισαν ανάλογα τη ζωή τους σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο.

Παράλληλα οι Διευθυντές των ΤΕΠ περιμένουν τους γιατρούς που είναι υπό διορισμό για τις θέσεις των ΤΕΠ με προοπτική να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας, καλύπτοντας τις τεράστιες ανάγκες για έμψυχο δυναμικό σε ένα χώρο πολύπαθο με πολλά προβλήματα.

Μάλλον λάθος υπολογισμοί…

Κι ενώ ο χρόνος περνάει με την αναμονή των προσλήψεων. Η νέα διοίκηση του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει σε όλους τους επίσημους φορείς και τα μέσα ότι είναι προτεραιότητα η οργάνωση και δόμηση των ΜΕΘ και των ΤΕΠ των Νοσοκομείων της χώρας και παράλληλα η επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης των ιατρών που έχουν ήδη κριθεί. Διακριτικό δημοσίευμα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου σε έντυπο μέσο, αναφέρει την ακύρωση των προσλήψεων στα ΤΕΠ των ιατρών που έχουν επιλεγεί, λόγω ανεύρεσης παρατυπιών, με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Τα πρώτα σύννεφα κάνουν την εμφάνισή τους. Αρχίζει ντόμινο παραπληροφόρησης, φημολογίας και δημιουργία κλίματος ανησυχίας. Επίσημη πληροφόρηση από πουθενά. Στο Υπουργείο δηλώνουν άγνοια για το θέμα. Το θέμα τίθεται από την ΟΕΝΓΕ σε συνάντηση με τον Υφυπουργό στις 2 Οκτωβρίου. Η επίσημη πληροφόρηση είναι ότι το θέμα διερευνάται κι αναμένονται ανακοινώσεις.

Ωστόσο έκδηλη είναι η ανησυχία των ιατρών που έχουν επιλεγεί για τις θέσεις αυτές, περί τα 208 άτομα. Χωρίς επίσημη πληροφόρηση και υπό το καθεστώς συγκεχυμένων πληροφοριών. Σε συνθήκη ενοχοποίησης και διχασμού, γιατί κάποιοι παράτυποι παρέσυραν τους νόμιμους. Το Τραύμα στον Ιατρικό Κλάδο έχει ήδη προκληθεί και μεγαλώνει.

Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης υπογράφει αναπομπή των πρακτικών Κρίσεως για τις θέσει των ΤΕΠ της 1ης και 2ης ΥΠΕ στις 04 Οκτωβρίου 2019, επικαλούμενος παρατυπίες. Αποτέλεσμα είναι ότι 208 άτομα που μέχρι χθες ανέμεναν τον διορισμό τους ξαφνικά βρίσκονται μετέωρα, με ασαφή αιτιολογία, εμπλεκόμενα σε μια διαδικασία με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ίδιους, τις οικογένειές τους, τα Νοσοκομεία και το ΕΣΥ.

Το σίγουρο είναι ότι επιστήμονες ιατροί κλήθηκαν νομότυπα να συμμετάσχουν σε μια ανοιχτή προκήρυξη που το Κράτος έθεσε λόγω αναγκών. Επιλέγησαν νομότυπα μέχρι πρότινος. Έκαναν τον απαιτούμενο προγραμματισμό στη ζωή τους. Ανέμεναν με υπομονή το διορισμό τους και ξαφνικά βρίσκονται στο πουθενά. Πληγωμένοι, διχασμένοι, έχοντας σπιλωθεί ως παράτυποι κι εν αγνοία τους εμπλεκόμενοι σε πιθανή κομματική αντιπαράθεση.

Οι νοσοκομειακοί ιατροί με το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας, κράτησε όρθιο σε μεγάλο βαθμό το Σύστημα Υγείας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, αλλά και παλαιότερα, σήμερα, αύριο. Με ισχυρή βούληση, αυταπάρνηση και με συνείδηση. Η εξέλιξη αυτή, με τον όποιο τρόπο προκύπτει, κλονίζει το χώρο της Υγείας, λαβώνει το λειτούργημα του ιατρού, επιτείνει τις δυσλειτουργίες του Συστήματος σε μια περίοδο δύσκολη με τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, μειώνει τις προοπτικές, αυξάνει τη μεταναστευτικότητα των ιατρών στο εξωτερικό, διχάζει και δυσφημεί τους επαγγελματίες Υγείας.

Η ορθή και θετική πολιτική βούληση των Διοικούντων και Κυβερνόντων, καθώς κι όλων των εμπλεκόμενων φορέων αρκεί για να επιλύσει τέτοιου είδους προβλήματα. Οι νέοι ιατροί ευελπιστούν σε μία θέση στο Σύστημα Υγείας, με νόμιμο τρόπο, μαχόμενοι για την υγεία και τον άνθρωπο σε καθημερινή βάση, απαιτώντας σεβασμό και ανάλογη διαχείριση.