Γερμανικά σεμινάρια στην Υγεία δια χειρός Ράιχενμπαχ!

  • Iatropedia
«Ειδικά μαθήματα» για τη βελτίωση των αγορών στο σύστημα υγείας έλαβαν χθες για πρώτη φορά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας από ειδικά στελέχη-συνεργάτες του επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ε.Ε. κ.Ράιχενμπαχ. Τι έμαθαν στα …θρανία οι έλληνες του χώρου της Υγείας;

Οι οδηγίες της ομάδας Ραίχενμπαχ ήταν σαφείς: ο ΕΟΠΥΥ ως βασικός αγοραστής φαρμάκων θα πρέπει άμεσα να εξασφαλίσει γενναίες εκπτώσεις για τα φάρμακα. Πως θα γίνει αυτό;

Το πρότυπο που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι αυτό της Γερμανίας όπου ο αντίστοιχος φορέας παροχών υγείας ο ΑΟΚΑ κέρδισε μεγάλες εκπτώσεις σε διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Με βάση το πρότυπο αλλά και τις συμβουλές που έδωσαν τα στελέχη του Ράιχενμπαχ στους Έλληνες συναδέλφους τους, θα πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων οι οποίοι θα πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ανάλογα με τις ποσότητες των αγορών θα επιτευχθεί και το ύψος των εκπτώσεων.

Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν με κάθε εταιρεία ξεχωριστά. Κριτήριο επιλογής των εταιρειών θα είναι αυτές που πωλούν τα πιο δημοφιλή φάρμακα που κάνουν και το μεγαλύτερο τζίρο, αλλά και όσες διαθέτουν σκευάσματα συγκεκριμένων ασθενειών όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες φαρμάκων.

Η ομάδα Ράιχενμπαχ συνέστησε στους Έλληνες αξιωματούχους να αυξήσουν άμεσα και τις ποσότητες γενοσήμων ώστε να επέλθει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στη Γερμανία το ποσοστό των γενόσημων είναι εξαιρετικά υψηλό και αγγίζει το 80% της χρήσης των φαρμάκων, ένα σύστημα που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1996 και επέφερε μεγάλη εξοικονόμηση, σύμφωνα με τα όσα είπαν τα στελέχη της ομάδας Ράιχενμπαχ.