Γεωργιάδης για Καλλιάνο: Οι ασθενείς μπαίνουν στην εντατική με αυστηρά ιατρικά κριτήρια

  • Ρούλα Τσουλέα
Γεωργιάδης
Τι αναφέρει ο υπουργός Υγείας για όσα κατήγγειλε ο βουλευτής της ΝΔ για την φροντίδα του πατέρα του στο ΕΣΥ.

Απάντηση σε όσα κατήγγειλε για τον άρρωστο πατέρα του ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος, έδωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτηση που έκανε στο Χ (πρώην Twitter).

Ο κ. Καλλιάνος σε βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αφήνει αιχμές εναντίον γιατρών σε δημόσιο νοσοκομείο διότι, όπως υποστηρίζει, δεν έβαλαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας ούτε σε μονάδα αυξημένης φροντίδας τον βαριά άρρωστο πατέρα του, με συνέπεια εκείνος να υποστεί ανακοπή καρδιάς και πλέον να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στην απάντησή του ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει πως κατ’ αρχάς σέβεται τον πόνο κάθε συγγενούς για τον άνθρωπό του. Ωστόσο επισημαίνει πως η είσοδος των ασθενών στις μονάδες γίνεται με αυστηρά ιατρικά κριτήρια στα οποία δεν αναμειγνύονται έξωθεν παράγοντες (ούτε το υπουργείο και ο υπουργός).

Εκφράζει επίσης την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο ιατρικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων, αν και όπως λέει δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες λόγω ιατρικού απορρήτου. Τέλος τονίζει πως το ΕΣΥ και οι λειτουργοί του σώζουν καθημερινά χιλιάδες ζωές.

Διαβάστε ακόμα Γιάννης Καλλιάνος: Αίσθηση από το ξέσπασμά του για την περιπέτεια υγείας του πατέρα του

Η ανάρτηση του υπουργού αναλυτικά

Η πλήρης ανάρτηση που έκανε ο κ. Γεωργιάδης έχει ως εξής:

«Άφησα να περάσουν λίγες ώρες από τη συγκινητική και ανθρώπινη ανάρτηση του συναδέλφου και @kallianos, πριν τοποθετηθώ. Δεν έχω συνηθίσει όμως να κρύβομαι και δεν θα το έκανα ούτε τώρα. Σέβομαι απολύτως τον πόνο κάθε συγγενούς για τον άνθρωπο του και κάθε γιου για τον πατέρα του. Άλλωστε έχω χάσει και εγώ τον δικό μου και αντιλαμβανομαι τον πόνο. Όμως, οφείλω να ξεκαθαρίσω για την ορθή ενημέρωση του κοινού, ορισμένα πράγματα:

Α) Η διαδικασία εισόδου ενός ασθενούς σε ΜΕΘ είναι διαφανής, σύμφωνα με αυστηρά ιατρικά κριτήρια. Συνεπώς, το Υπουργείο και εγώ προσωπικά δεν αναμειγνυόμαστε -αξιωματικά- σε αυτή την αμιγώς ιατρική διαδικασία.

Β) Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας, καθώς η πρόσβαση σε κρεβάτι ΜΕΘ μπορεί να κρίνει σε ορισμένες περιπτώσεις τη ζωή ή τον θάνατο κάποιου. Έναντι αυτού είμαστε όλοι απολύτως ίσοι. Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι γιατροί με επιστημονικά κριτήρια.

Γ) Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ιατρικό μας προσωπικό και στην προκειμένη περίπτωση η νόμιμη διαδικασία και τα νόμιμα κριτήρια έχουν τηρηθεί απολύτως.

Λόγοι ιατρικού απορρήτου δεν θα μου επέτρεπαν να γνωρίζω την ακριβή κατάσταση υγείας του ασθενούς, αλλά σας διαβεβαιώ ότι κανένας από το νοσοκομείο δεν αδιαφόρησε.

Το ΕΣΥ και οι λειτουργοί του καθημερινά σώζουν χιλιάδες ανθρώπους και το κάνουν με γνώση, συνείδηση, ενσυναίσθηση, ευαισθησία και επαγγελματισμό. Εύχομαι πολλά περαστικά στον πατέρα του φίλου μου Γιάννη και τον διαβεβαιώ ότι το ΕΣΥ κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να πάνε όλα καλά για τον πατέρα του, αλλά και για κάθε συμπολίτη μας που χρειάζεται φροντίδα».