Γενικοί γιατροί χωρίς δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων για την ΧΑΠ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η ανακοίνωση της νέας θετικής λίστας από τον ΕΟΦ επιφύλαξε μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη για τους Έλληνες γενικούς γιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται κυριολεκτικά σε σύγχυση για το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στο σύστημα υγείας... Δεν τους επιτρέπεται να συνταγογραφούν φάρμακα για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μια ασθένεια που πλήττει χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι ειδικά στην περιφέρεια δεν έχουν πρόσβαση σε πνευμονολόγο!

Όπως εξηγεί στο iatropedia.gr ο γενικός γραμματέας και ταμίας της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής, Ευάγγελος Φραγκούλης, «η νέα θετική λίστα δεν επιτρέπει στο γενικό γιατρό (αλλά και στον παθολόγο) να συνταγογραφεί πρωτογενώς έτοιμους συνδυασμούς βρογχοδιασταλτικών (LAMA, LABA) ή/ και κορτικοστεροειδών. Τον αφήνει να αντιγράψει μόνο την αγωγή που έχει αρχικά συστήσει πνευμονολόγος. Ο περιορισμός αυτός αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς δεν συναντάται σε καμία άλλη χώρα…»!

Στο ερώτημα πως μπορεί αυτός ο περιορισμός στην συνταγογράφηση να εξυπηρετήσει το σύστημα ή τους ασθενείς ο κ. Φραγκούλης που είναι και εθνικός εκπρόσωπος στο IPCRG- την διεθνή ομάδα για τα αναπνευστικά νοσήματα στην ΠΦΥ, μας απαντά: «Αποτελεί ένα εμπόδιο στη διαχείριση ασθενών με ΧΑΠ από τον γενικό γιατρό. Κι αυτό, ενώ η ΧΑΠ αποτελεί ένα από τα συχνότερα χρόνια νοσήματα και επακόλουθα ένα από τα κυριότερα αντικείμενα της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής παγκοσμίως. Κι ενώ ο ιδρυτικός νόμος του ΠΕΔΥ αναθέτει στον οικογενειακό γιατρό τη διαχείριση των χρονίων νοσημάτων, σε πρώτο βαθμό. Και αυτό, ενώ οι οδηγίες της GOLD για τη διαχείριση της ΧΑΠ συστήνουν τους συνδυασμούς LAMA, LABA και κορτικοστεροειδών, τόσο για την μεγαλύτερη τους αποτελεσματικότητα, όσο και για τις λιγότερες παρενέργειες».

Όπως προσθέτει ο γιατρός, «είναι απορίας άξιο γιατί επιτρέπεται στους γενικούς γιατρούς η συνταγογράφηση μεμονωμένα όλων των επιμέρους δραστικών ουσιών, αλλά τους απαγορεύεται η συνταγογράφηση των έτοιμων συνδυασμών, που αυξάνουν την συμμόρφωση με την απλοποίηση του σχήματος… Στην επαρχία που οι πνευμονολόγοι σπανίζουν, παρότι στα αστικά κέντρα έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στον πληθυσμό πιθανότατα παγκοσμίως, πως θα μπορέσει ο ηλικιωμένος κάτοικος να πάρει την αγωγή του; Η υγεία ασθενών τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο και οι κύριοι του ΕΟΦ θα είναι υπόλογοι επί ανεπιθύμητων συμβάντων».

Εκτός της ουσίας του προβλήματος ωστόσο, οι γενικοί γιατροί επικεντρώνονται και στην εποχή που επιλέχτηκε για την εισαγωγή αυτού του μέτρου, που τους προκαλεί ερωτηματικά… |Είμαστε στην κορύφωση του επιδημικού κύματος γρίπης, αλλά και των ιώσεων του αναπνευστικού, που προκαλούν παροξύνσεις στους ασθενείς με ΧΑΠ και σοβαρές επιπλοκές. Οι κίνδυνοι για την υγείας τους, που ελλοχεύουν επί άστοχης αγωγής, είναι πραγματικά μεγάλοι… Ζητάμε την άμεση άρση του περιορισμού. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναλάβουμε σειρά μέτρων για την προάσπιση της υγείας των ασθενών μας, καθώς του κύρους και της υπόστασης της ειδικότητας μας», αναφέρουν.