Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τον ξυλοδαρμό δύο συναδέλφων τους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με σοβαρές κακώσεις στο κεφάλι και το σώμα βρέθηκε μία γιατρός στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής που απλά ζήτησε από έναν άνδρα να μην κοιμάται στον καναπέ του σαλονιού αναμονής της κλινικής που εργάζεται. Ο δράστης την ξυλοκόπησε με μανία ενώ επιτέθηκε και σε νοσηλεύτρια που έσπευσε σε βοήθεια της γιατρού. Τι κι αν συνελήφθη; Οι δύο εργαζόμενες πήγαν να κάνουν την δουλειά τους και βρέθηκαν νοσηλευόμενες επειδή ο χώρος δεν διαθέτει ασφάλεια. Κι αυτό είναι το πολλοστό περιστατικό βίας με θύματα υγειονομικούς τα τελευταία χρόνια...

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, «με αφορμή το σοβαρό περιστατικό που συνέβη το βράδυ της Δευτέρας 03-09-2018 με τον άγριο και σοβαρό ξυλοδαρμό της Διευθύντριας του Ψυχιατρικού Τμήματος και μιας νοσηλεύτριας θέλουμε να επισημάνουμε και να καταγγείλουμε τα εξής»:

Την 3η Σεπτεμβρίου 2018 έλαβε χώρα στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό με θύμα την εφημερεύουσα Διευθύντρια της Ψυχιατρικής κλινικής και μία νοσηλεύτρια που κλήθηκε για βοήθεια. Οι δύο εργαζόμενες του Νοσοκομείου δέχθηκαν άνανδρη και βάναυση επίθεση από έναν πολίτη όταν του ζητήθηκε να αποχωρήσει από το σαλόνι αναμονής του Ψυχιατρικού Τμήματος όπου βρέθηκε να κοιμάται. Η επίθεση αυτή μπορούσε να έχει τραγικό επίλογο καθώς η Διευθύντρια του τμήματος φέρει βαρύτατες κακώσεις στο κεφάλι και το σώμα της μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα του δράστη. Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία και καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης. Ο εργοδότης (Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής-4η Υ.ΠΕ) είναι υποχρεωμένος από την Νομοθεσία να εξασφαλίζει την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να εκτελούν απρόσκοπτα την εργασία τους.

Κι άλλα περιστατικά βίας

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί και σε άλλα που έλαβαν χώρα στο παρελθόν και έχει έρθει η ώρα να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών του Νοσοκομείου μας πριν θρηνήσουμε θύματα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την αδιάφορη στάση τους σχετικά με το θέμα της πρόσληψης επικουρικού προσωπικού SECURITY όλο το 24ωρο και για όλη τη διάρκεια του έτους (Προβλέπεται από το άρθρο 97 Ν.4386/2016). Οι οικονομικοί
λόγοι δεν μπορούν να αποτελούν προτεραιότητα έναντι της ζωής και της ακεραιότητας των εργαζομένων και των ασθενών. Η φύλαξη των χώρων του Νοσοκομείου είναι δεδομένο ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε παρόμοια περιστατικά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να ορισθεί Δ.Σ με θέμα τον ξυλοδαρμό της συναδέλφου και την δημόσια καταδίκη του περιστατικού από τη Διοίκηση καθώς και την δέσμευση για την άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού φύλαξης του Νοσοκομείου Χαλκιδικής για όλο το 24ωρο και καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους όπως νόμος ορίζει.

Άρθρο 97. (Ν.4386/2016)
Για την καθαριότητα των κτιρίων των κεντρικών, των αποκεντρωμένων και όλων εν γένει των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, μετά από απόφαση του ΔΣ τους, καθώς και των Ν.Π.Δ.Δ και των Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, είναι δυνατόν να συνάπτονται ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου μέχρι την 31.12.2017 με ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν στον καθαρισμό των εν λόγω κτιρίων και στις υπηρεσίες καθαριότητας, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Επίσης, είναι δυνατόν να συνάπτονται συμβάσεις παροχής υπηρεσιών σίτισης ή φύλαξης των κεντρικών, των αποκεντρωμένων και όλων εν γένει των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, των Ν.Π.Δ.Δ και των Ν.Π.Ι.Δ.
που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας με ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν με ατομική σύμβαση ή διαμέσου εταιρικού σχήματος, στον τομέα της σίτισης ή της φύλαξης αντιστοίχως, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.