Γενετικώς αναδομημένος ιός εναντίον καρκίνου του εγκεφάλου!

  • Iatropedia
Ο ιός της πολιομυελίτιδας μπορεί να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του εγκεφάλου χάρη στην γενετική επαναδόμηση, υποστηρίζουν τώρα επιστήμονες.

Ο καρκίνος του εγκεφάλου ή γλοιοβλάστωμα είναι οι τελευταίες λέξεις που θα ήθελε να ακούσει κάποιος από τον γιατρό του καθώς η διάγνωση της επιθετικής αυτής μορφής καρκίνου θυμίζει ανακοίνωση θανατικής καταδίκης. Το ίδιο θύμιζε μισόν αιώνα πριν και η πολιομυελίτιδα. Όμως τώρα, ερευνητές από το Preston Robert Tisch Brain Tumor Center του Πανεπιστημίου Duke δηλώνουν ότι μπορούν να στρέψουν τον ιό της πολιομυελίτιδας κατά του καρκίνου με την βοήθεια της γενετικής αναδόμησης (genetic re-engineering) αφαιρώντας μια γενετική ακολουθία «κλειδί» και εξαπολύοντάς τον στο κυνήγι καρκινικών όγκων.

«Όλοι οι ανθρώπινοι καρκίνοι αναπτύσσουν μια ασπίδα, ένα πέπλο προστατευτικών μέτρων, που τους καθιστά αόρατους για το ανοσοποιητικό. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αναστρέψουμε με τον ιό μας. Με την μόλυνση του (καρκινικού) όγκου στην πραγματικότητα αφαιρούμε την ασπίδα προστασίας και επιτρέπουμε στο ανοσοποιητικό σύστημα να επέμβει και να επιτεθεί» εξηγεί ο Δρ. Matthias Gromeier, καθηγητής νευροχειρουργικής, μοριακής γενετικής και μικροβιολογίας στο Duke.

Η χρήση ιών όπως ο HIV, της ευλογιάς ή της ιλαράς για την αντιμετώπιση του καρκίνου δεν είναι κάτι καινούργιο, έτσι οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν και αυτόν της πολιομυελίτιδας. Η έκχυση γενετικά τροποποιημένων ιών πολιομυελίτιδας (PVS-RIPO) σε όγκους στον εγκέφαλο ασθενών έδειξε ότι ο ιός είναι σε θέση να αναζητά και να δεσμεύεται στους υποδοχείς της επιφάνειας σχεδόν κάθε στερεού όγκου. Μάλιστα οι κλινικές δοκιμές σε πρωτεύοντα θηλαστικά (πιθήκους) και ανθρώπους πιστοποίησαν ότι ο PVS-RIPO απελευθέρωνε τοξίνες που δηλητηρίαζαν τα καρκινικά κύτταρα αλλά δεν αναπαραγόταν σε φυσιολογικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να επεκτείνουν την έρευνά τους εξετάζοντας την αποτελεσματικότητα του PVS-RIPO εναντίον άλλων δυνητικά θανατηφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου αυτόν του μαστού, του προστάτη, των πνευμόνων, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος. Μοναδικό εμπόδιο προς το παρόν είναι η απροθυμία του αμερικανικού Φορέα Τροφίμων και Φαρμάκων να εγκρίνει έστω και υπό προϋποθέσεις μια νέα θεραπεία βασισμένη σε θανατηφόρο νόσο. Η σχετική απόφαση της FDA αναμένεται σε περίπου ένα χρόνο.

Αλέξανδρος Θεολόγου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';