Γενετικό τεστ βρίσκει το «ιδανικό» αίμα για τις μεταγγίσεις

  • Ρούλα Τσουλέα
τεστ
Άρχισε να εφαρμόζεται σε ασθενείς στην Αγγλία οι οποίοι κάνουν τακτικά μεταγγίσεις. Τι προσφέρει.

Ένα γενετικό τεστ που «ταιριάζει» το μεταγγιζόμενο αίμα στους ασθενείς που θα το λάβουν, άρχισε να εφαρμόζεται στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Το τεστ αναλύει τον γονότυπο του αίματος δότη και λήπτη, ώστε να βρει τον καλύτερο συνδυασμό και να μειώσει τον κίνδυνο παρενεργειών.

Το NHS έγινε το πρώτο σύστημα Υγείας στον κόσμο που παρέχει την εξελιγμένη εξέταση, αναφέρει το BBC. Η πρώτη ασθενής που υποβλήθηκε σε αυτήν είναι μία 32χρονη με δρεπανοκυτταρική αναιμία, η οποία κάνει μετάγγιση κάθε έξι εβδομάδες.

«Η δρεπανοκυτταρική αναιμία επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μου. Δεν είναι εύκολο, αλλά προσπαθούμε να ζούμε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά», δήλωσε η Stephanie George, από το Λονδίνο.

Η κυρία George άρχισε τις μεταγγίσεις πριν από 20 χρόνια, όπως κάνουν χιλιάδες άλλοι πάσχοντες από αιμοσφαιρινοπάθειες, όπως η δρεπανοκυτταρική αλλά και η μεσογειακή αναιμία (ή β-θαλασσαιμία).

«Νομίζω ότι το νέο τεστ θα μας βοηθήσει πολύ», πρόσθεσε. «Έως πρότινος επικρατούσε στασιμότητα στην αντιμετώπισή της ασθένειάς μας, αλλά πλέον αρχίζουμε να βλέπουμε αποτελέσματα από τη χρήση νέων τεχνολογιών».

Η κυρία George υποβλήθηκε στην εξέταση στο Νοσοκομείο Whittington, του Λονδίνου. Η είδηση έρχεται λίγο καιρό μετά την έγκριση στην Ευρώπη της πρώτης γονιδιακής θεραπείας για τις συγκεκριμένες αιμοσφαιρινοπάθειες, που δίνει ελπίδες ίασης.

Παράγουν αντισώματα

Οι μεταγγίσεις αίματος χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της μεσογειακής και της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Το αίμα που μεταγγίζεται πρέπει να ταιριάζει στην ομάδα αίματος και το ρέζους του λήπτη. Ωστόσο ένας στους πέντε ασθενείς αναπτύσσουν αντισώματα σε ορισμένες ομάδες αίματος, αναφέρει το NHS της Αγγλίας (NHS England).

Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να υποστούν καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις τους, λόγω της δυσκολίας να βρεθεί αρκετό αίμα που να τους ταιριάζει.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός, το NHS England προσφέρει δωρεάν το γενετικό τεστ στους πάσχοντες από:

  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Θαλασσαιμία
  • Άλλες σπάνιες, κληρονομούμενες αναιμίες που χρειάζονται μεταγγίσεις

Μόνο οι πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική αναιμία υπολογίζονται σε 17.000 στην Αγγλία. Η νόσος προκαλεί σοβαρές βλάβες στα όργανα και έντονο πόνο, εάν τα παραμορφωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια αποφράξουν κάποιο αγγείο.

Φωτογραφία: iStock