Γενετική «κόλλα» για 3D εκτυπώσεις οργάνων

  • Iatropedia
Μοιάζει με… πείραμα χημείας που πήγε στραβά, όμως η γενετική «κόλλα» θα αποβεί στο μέλλον πολύτιμη για την εκτύπωση τρισδιάστατων ανθρώπινων οργάνων!

Αυτό το «πράγμα» που μοιάζει με διαστημικό ζελέ ίσως είναι το μέλλον στον τομέα των συνθετικών μοσχευμάτων οργάνων. Η γενετική «κόλλα» που ανέπτυξαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ωστιν σχηματίζει μια ειδική γέλη η οποία όπως εκτιμούν θα αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην εκτύπωση τρισδιάστατων οργανικών ιστών. Το επαναστατικό αυτό υλικό χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένoυς συμπληρωματικούς κλώνους DNA που «δένουν» κατά το δοκούν, παρέχοντας την δυνατότητα σε νοσοκομεία και εργαστήρια να δημιουργήσουν όργανα τα οποία θα αναπτύσσονται με συγκεκριμένο τρόπο και δομή. Έτσι, λένε οι επιστήμονες, η ημέρα που θα μπορούμε να εκτυπώσουμε το όργανο που χρειαζόμαστε ή ακόμη και να το προσαρμόσουμε στις ανάγκες του ασθενούς, εάν κάτι τέτοιο απαιτείται, δεν είναι τόσο μακριά όσο φανταζόμαστε.

Μοιάζει με επιστημονική φαντασία αλλά δεν είναι. Ήδη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόϊ στις ΗΠΑ κατάφεραν να δημιουργήσουν τρισδιάστατες πολύπλοκες μικροσκοπικές κατασκευές-μοντέλα εγκεφαλικών κυκλωμάτων και αιμοφόρων αγγείων που θα υποστηρίζουν ή και θα βελτιώνουν την λειτουργία των βιολογικών πρωτοτύπων τους. Ούτε απλό είναι όμως. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το DNA είναι πολύπλοκη υπόθεση για να παραγγέλνει κανείς έτσι απλά ένα νεφρό και να το έχει. Η σχετική τεχνολογία έχει αποδείξει την αξία της μέχρι στιγμής σε μικρή κλίμακα και η κατασκευή ανθρωπίνων οργάνων σε φυσικό μέγεθος παραμένει μια πρόκληση. Ωστόσο, εάν η νέα γονιδιακή «κόλλα» πραγματοποιήσει όσα υπόσχεται, εκατομμύρια άνθρωποι στην λίστα αναμονής για μεταμόσχευση κάποιου ζωτικού οργάνου θα έχουν έναν λιγότερο λόγο να ανησυχούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες τροφές θυμίζουν ανθρώπινα όργανα; ΦΩΤΟ

Αλήθειες για το ανθρώπινο σώμα, που δεν φαντάζεστε (Μέρος 1ο)