Γ. Παπασταματάκης: «Υπουργέ πάρτε θέση για τον Ρουβίκωνα»…Και μετά ήρθαν οι μέλισσες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο Γεώργιος Παπασταματάκης, χειρουργός στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, παρενέβη χθες στην συνεδρία "Υποδομές και Πολιτική για την Υγεία" στην οποίαν παρέστησαν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Ο κ. Παπασταματάκης ζήτησε από τον υπουργό να πει με ποιο τρόπο θα προστατέψει την τιμή, την υπόληψη και την ασφάλεια των εργαζομένων στα νοσοκομεία και γενικότερα στον κλάδο της υγείας..;

Και υπενθύμισε ότι στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη προπηλακίστηκε γιατρός του ΕΣΥ στον «Ευαγγελισμό» από μέλη του «Ρουβίκωνα» χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση από την ηγεσία του υπουργείο.

Ο κ. Παπασταμάτης είπε ότι ο «Ρουβίκωνας» επανήλθε με παρέμβαση στην Novartis Hellas και με ανακοίνωση της έθεσε καίρια ερωτήματα και προβληματισμούς που χρήζουν απάντησης.

Ταυτόχρονα προειδοποίησαν για συνέχεια παρεμβάσεων στο κλάδο της Υγείας. Ο Κ. Παπασταματάκης ρώτησε τους κ. υπουργούς αν αποδέχονται αυτό τον τρόπο αντίδρασης από συλλογικότητες γιατί μέχρι τώρα και οι δύο λάμπουν δια της σιωπής…

Από αυτά που ακούστηκαν στη συνέχεια, η ηγεσία του ΥΥΚΑ μάλλον δεν επιθυμεί να λάβει ξεκάθαρη θέση. Δείτε το σχετικό απόσπασμα για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα στο 1:49 και μετά:

Από το γραφείο τύπου του υπουργείου Υγείας απέστειλαν πάντως την παρακάτω ενημέρωση για την παρουσία της ηγεσίας στο συνέδριο:

Στη συνεδρία με θέμα  «Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου, συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός.

Ο υπουργός Υγείας στην ομιλία του ανέφερε ότι  έχει κλείσει  οριστικά και αμετάκλητα η συζήτηση περί κατάρρευσης του συστήματος υγείας.

«Είμαστε σε μια περίοδο που τα νοσοκομεία, με τις προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που προωθούνται εδώ και 2,5 χρόνια,  έχουν διασφαλίσει μια διαρκώς βελτιούμενη λειτουργία» είπε ο κ. Ξανθός επισημαίνοντας ότι τώρα είναι η ώρα να προωθηθούν κρίσιμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια (π.χ. νέο μοντέλο  ΠΦΥ, διαπραγμάτευση τιμών σε νέα φάρμακα, νέο σύστημα προμηθειών κ.α) προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν αξιόπιστη φροντίδα υγείας. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis δήλωσε ότι θα πρέπει να  απαιτηθεί η επιστροφή των χρημάτων που αφορούν τη ζημία του δημοσίου, καθώς και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που προκύπτουν.

«Δεν υπάρχει καμία διάθεση συγκάλυψης και «ομερτά» ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα ούτε βεβαίως  συνολικής ενοχοποίησης συγκεκριμένων ομάδων (γιατρών, πολιτικών, δημοσιογράφων κλπ). Ταυτόχρονα, όμως, είναι εξίσου κρίσιμο να προωθηθούν εξυγιαντικές παρεμβάσεις και να μπουν δικλείδες ασφαλείας για τη θωράκιση του συστήματος ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος που οδήγησαν στην κατασπατάληση πόρων και στο λεγόμενο “πάρτι” στο χώρο της υγείας» δήλωσε ο κ. Ξανθός.

Παρεμβάσεις

Ανέφερε επίσης συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες έχουν υλοποιηθεί / δρομολογηθεί με στόχο τη θεσμική εξυγίανση του συστήματος όπως η κατάργηση της Επιτροπής Τιμών στο Υπουργείο Υγείας, η  σύσταση της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμακευτικής Καινοτομίας (ΗΤΑ), η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τα ακριβά φάρμακα, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η δημοσιοποίηση δεδομένων από τη συνεργασία γιατρών- φαρμακευτικών εταιρειών κλπ.

Παύλος Πολάκης

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης έκανε εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν την αυξημένη χρηματοδότηση που λαμβάνουν για πρώτη φορά τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αλλά και το «νοικοκύρεμα» στην οικονομική διαχείριση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μέσω της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Πραγματοποιήσαμε και έχουμε δρομολογήσει συνολικά 19.500 προσλήψεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη «αιμοδότηση» του συστήματος από συστάσεως ΕΣΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης και ενημέρωσε πιο συγκεκριμένα για τις προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου.

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι στο πλαίσιο μιας ξεκάθαρης πολιτικής κίνησης για αντιστροφή της λειτουργικής κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας, η ηγεσία του υπουργείου αξιοποίησε και άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προγράμματα ΕΣΠΑ , αποθεματικό του υπουργείου Υγείας -το οποίο για πρώτη φορά διατίθεται για τη στήριξη του ΕΣΥ- και δωρεές με στόχο την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ  και των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων της χώρας.

ΠΦΥ

Τέλος, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτης Βαρδαρός ανέπτυξε το σχέδιο του νέου μοντέλου ΠΦΥ που προωθείται με στόχο όχι μόνο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων μέσω της ανάπτυξης νέων δομών (ΤΟΜΥ) που ανοίγουν αυτή την περίοδο σε όλη την επικράτεια αλλά και την αλλαγή κουλτούρας με στόχο την πρόληψη, την αγωγή υγείας, τις δράσεις στην κοινότητα, την κατ’ οίκον φροντίδα κτλ.

Επισκέψεις

Το πρωί, ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα του Υπουργείου, Γιώργο Γιαννόπουλο, τον αναπλ. γενικό γραμματέα για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρό και το διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Τάκη Νικολόπουλο επισκέφθηκε το νοσοκομείο Κορίνθου όπου πραγματοποίησε ανοιχτή συνάντηση με όλους τους εργαζόμενους στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου. Προηγήθηκαν τα εγκαίνια της νέας Ψυχιατρικής Πτέρυγας (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και ΠΔΕ) και του νέου αξονικού τομογράφου (δωρεά από το Ίδρυμα «Σταυρός Νιάρχος»).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 2 χρόνια, στο νοσοκομείο Κορίνθου έχουν επαναλειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η Παιδιατρική Κλινική και αναγνωρίζεται τόσο από το προσωπικό όσο και από την τοπική κοινωνία η συστηματική στήριξή του και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.