Γ. Ν. Λάρισας: Σε σοβαρή κατάσταση 40χρονη με στρεπτόκοκκο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
στρεπτόκοκκος
Έχουν τεθεί σε εφαρμογή όλα τα σχετικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση του συμβάντος.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας 40χρονη Λαρισαία, η οποία διαγνώστηκε με στρεπτόκοκκο, σύμφωνα με το larissanet.gr.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ, ενώ έχουν τεθεί σε εφαρμογή όλα τα σχετικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση του συμβάντος.

Σημειώνεται πως για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η 40χρονη, ήδη έχει υπάρξει συνεργασία μεταξύ Γενικού και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Στο πλαίσιο αυτό έχει μεταφερθεί εξοπλισμός και προσωπικό, ώστε να υποστηριχθεί η μάχη ζωής που δίνει η Λαρισαία.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένας τύπος βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά λοιμώξεων στους ανθρώπους, οι οποίες κυμαίνονται από ήπιο πονόλαιμο έως σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι βακτηρίων στρεπτόκοκκου, συμπεριλαμβανομένου του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (GAS) και του στρεπτόκοκκου της ομάδας Β (GBS). Αυτοί είναι και οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στον άνθρωπο.

Ο στρεπτόκοκκος συνήθως μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού ή σε επαφή με μολυσμένα τραύματα ή πληγές. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα.

Συμπτώματα στρεπτόκοκκου

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης και τη σοβαρότητα της ασθένειας. Τα πιο κοινά συμπτώματα λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο είναι τα εξής:

  • Πονόλαιμος: Ο πονόλαιμος είναι ένα κοινό σύμπτωμα λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο, ιδιαίτερα εκείνων που προκαλούνται από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Ο πονόλαιμος μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, ρίγη και δυσκολία στην κατάποση.
  • Δερματικές λοιμώξεις: Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δερματικές λοιμώξεις, όπως έκζεμα προσώπου, κυτταρίτιδα και νεκρωτική απονευρωσίτιδα. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο στην πληγείσα περιοχή, καθώς και πυρετό και ρίγη.
  • Πνευμονία: Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, η οποία με την σειρά της προκαλεί βήχα, πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή.
  • Μηνιγγίτιδα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα. Αυτή είναι μια μόλυνση των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο και δυσκαμψία του αυχένα, καθώς και ναυτία, έμετο και σύγχυση.