Γ. Ν. Άρτας: Εκτός λειτουργίας ο αξονικός, προβλήματα πληρωμών και στάσεις εργασίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πέντε μήνες παραμένουν απλήρωτοι για την υπερωριακή τους εργασία οι εργαζόμενοι στο Γ.Ν. Άρτας καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου δεν μπορεί να ...συνεννοηθεί με την αρμόδια Επίτροπο που εγκρίνει τα εντάλματα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, βγήκε εκτός λειτουργίας ο αξονικός τομογράφος κι εδώ κι ένα μήνα οι ασθενείς στέλνονται σε ιδιώτες...

Από τον Άννα στον Καϊάφα πάνε κι έρχονται οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας από τις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς η έγκριση και πληρωμή των εφημεριών του ιατρικού κι επιστημονικού προσωπικού αλλά και η έγκριση και πληρωμή των προγραμμάτων εργασίας της νοσηλευτικής υπηρεσίας και του λοιπού προσωπικού, είναι αδύνατον να περάσει από την αρμόδια Επίτροπο του Ελεγκτικού.

Ως αποτέλεσμα αυτού, εδώ και πέντε μήνες το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εφημερεύει απλήρωτο παρότι τα κονδύλια υπάρχουν και παραμένουν αδιάθετα…

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, με ευθύνη της νέας διοίκησης του νοσοκομείου, ακόμη και σήμερα δεν έχει ακόμη «ανακαλυφθεί» η νέα διαδικασία έγκρισης και πληρωμής των εφημεριών και των προγραμμάτων κυκλικού ωραρίου, κι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι. Και παρόλο που τα νέα διορισμένα από το υπουργείο Υγείας μέλη του ΔΣ του Νοσοκομείου, αρνούνται ότι έχουν αρμοδιότητα για αυτό,καταγγέλλουν τον τρόπο έγκρισης των εφημεριών που ακολουθούνταν στο παρελθόν αλλά ακολουθείτε και σήμερα από σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ως μη-νόμιμο, δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει εγγράφως να πουν ποιος είναι ο …σωστός τρόπος. Η τοπική υπηρεσία Επιτρόπου δεν υπογράφει τα εντάλματα και τις καταστάσεις πληρωμών που συνοδεύονται από ότι έπραξε η νέα Διοίκηση να κάνει, αντ’ αυτού τα στέλνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, επί μήνες συνεχίζει μια κατάσταση σκέτο «μπάχαλο» με θύμα τους εργαζόμενους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου δεν λειτουργεί εδώ κι ένα μήνα και τα περιστατικά στέλνονται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της περιοχής για να εξυπηρετηθούν τα οποία όμως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλήρως…

Χθες 11 Μάη 2016, πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ η οποία κι αποφάσισε τα εξής:

-Συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας που εξαγγέλθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ για την Πέμπτη 12 Μάη 2016 με αφορμή την Διεθνή Μέρα του Νοσηλευτή με κύριο αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων, νέων και παλιών των εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας και την λειτουργία του αξονικού τομογράφου.
-Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου καθόλη την διάρκεια της στάσης εργασίας.
-Κοινή συνέντευξη τύπου του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και της Τριμελούς επιτροπής των Γιατρών στις 11 το πρωί στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.
-Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την Δευτέρα 16 Μάη 2016, στις 11 το πρωί στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
-Παράλληλα υπάρχει ανακοίνωση της Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών του Νοσοκομείου η οποία καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε γενική συνέλευση με σκοπό την έναρξη επίσχεση εργασίας από 12/05/16 και κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου για την μη πληρωμή της εφημεριακής απασχόλησης.