«Φτερά» κάνουν τα φθηνά φάρμακα! Εξαφανίσθηκε από τα ράφια το πιο φθηνό αντιθρομβωτικό

  • Iatropedia
Μ αυτά και μα αυτά, με τις απεργίες, τα μέτρα περιστολής της δαπάνης κάποιοι φαίνεται ότι σκέφτονται πως είναι ευκαιρία για να κερδίσουν χρήματα και εξαφανίζουν τα φθηνά φάρμακα από τα ράφια των φαρμακείων. Φτερά έκανε το πιο φθηνό αντιθρομβωτικό της αγοράς.

Έκκληση κάνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να λάβει μέτρα και να αποκαταστήσει την κυκλοφορία των φθηνών φαρμάκων στην αγορά γιατί πια κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές.

Με επείγουσα επιστολή της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδούρα, κρούει το καμπανάκι για χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους από τις θρομβώσεις.

Ενημερώνει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά πως οφείλει να παρέμβει άμεσα καθώς «εξαφανίστηκε» από τα ράφια των φαρμακείων το φάρμακο SΙΝΤΡΟΜ 4 mg. Φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο σε πολλές καταστάσεις και κρίνεται ως αυστηρά αναντικατάστατο καθώς η χορήγηση του δεν μπορεί να διακοπεί, ούτε έστω και για λίγο διάστημα, λόγω της ελλείψεως του. Η τιμή του είναι μόλις 2,54 Ευρώ.

Το SINTROM είναι ένα φάρμακο που μειώνει την τάση πήξης του αίματος και μ' αυτόν τον τρόπο προφυλάσσει από τη δημιουργία θρόμβων. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων του αίματος, που μπορεί να προκαλέσουν θρόμβωση και επομένως το θάνατο στους ασθενείς.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά όσων θέλουν να ελέγχουν το παιχνίδι της φαρμακευτικής αγοράς, η κ. Ανεμοδουρά σημειώνει στην επιστολή της πως «στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με το αντίστοιχο εμπορικό τμήμα της εταιρείας που παράγει και διακινεί πανελλαδικά το φάρμακο, τόσο προς τα φαρμακεία, όσο και προς τις φαρμακαποθήκες, μας ενημέρωσαν ότι δεν τίθεται θέμα ελλείψεως του φαρμάκου από τη δική τους πλευρά. Παρά λοιπόν τη δήλωση της εταιρείας ότι το φάρμακο υπάρχει, οι ασθενείς που το έχουν ανάγκη και τους το έχει συνταγογραφήσει ο θεράπων ιατρός, δεν το βρίσκουν το τελευταίο διάστημα».

Ήδη , ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά έχει δεχτεί δεκάδες καταγγελίες πολιτών για την έλλειψη του φαρμάκου ενώ ζητήθηκε η διερεύνηση και η άμεση επίλυση του θέματος από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.