ΦΣΑ: Σταματάμε να εκτελούμε αναλώσιμα αν δεν πληρωθούμε μέχρι τέλος του μήνα 3 μήνες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η υπομονή των φαρμακοποιών της Αθήνας ξεπέρασε κάθε όριο και 6,5 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και σταματούν την διάθεσή τους μέχρι να πληρωθούν το πρώτο 3μηνο του 2017.

 

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση των φαρμακοποιών του ΦΣΑ:

Στις 2.1.2017 υπεγράφη μεταξύ των φαρμακοποιών και του ΕΟΠΥΥ συλλογική σύμβαση χορήγησης από τα φαρμακεία μας ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη και προϊόντων ειδικής διατροφής στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Ενώ η σύμβασή μας προβλέπει εξόφληση των γνωματεύσεων εντός δύο μηνών από την κατάθεσή τους στον ΕΟΠΥΥ, σήμερα, στα μέσα Ιουλίου 2017, δεν έχουν πληρωθεί καν οι συνταγές Ιανουαρίου 2017. Η εξόφληση των συνταγών μηνός Ιανουαρίου 2017 δεν ξεπερνά το 9% της συνολικής δύναμης των φαρμακείων του Φ.Σ.Αττικής, ενώ καλά κρατούν οι παράλογες απορρίψεις συνταγών-γνωματεύσεων.

Εν ολίγοις εξαναγκαζόμαστε από τον Οργανισμό σε 5μηνη πίστωση και σε ακούσια δωρεά χρημάτων προς το Κράτος, αφού δια ψύλλου πήδημα περικόπτονται σωρηδόν συνταγές μας.

Παρά της επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας και τις πολλαπλές υποσχέσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ για άμεση ομαλοποίηση των πληρωμών μας, ουδέν φαίνεται να αλλάζει.

Έχουμε φθάσει σε οικονομικό αδιέξοδο, μη δυνάμενοι πλέον να ανταποκριθούμε, όλως ανυπαιτίως στον επιστημονικό ρόλο μας και στην συνέχιση της χορήγησης των προϊόντων αυτών. Είναι προφανές ότι όλα όσα συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή της σύμβασης και επικυρώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας, κύριο Ανδ. Ξανθό δια της συνυπογραφής της συμβάσεως εκ μέρους του, δεν εφαρμόστηκαν με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και με την ανοχή του οικείου Υπουργείου.

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής καλούμε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να τιμήσει, έστω την ύστατη στιγμή την υπογραφή του, με την πλήρη εξόφληση των τριών πρώτων μηνών (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου- Μαρτίου) το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2017 όπως ορίζει η σύμβαση. Είναι προφανές ότι η ομαλή εξυπηρέτηση των ασθενών νομιμοποιεί το να γίνει η οριστική εκκαθάριση των γνωματεύσεών μας εν ευθέτω χρόνω, όταν δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ θα διαθέτει ικανή και δοκιμασμένη τεχνολογική υποδομή στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε να μην αποτελεί ο έλεγχος προφάσεις εν αμαρτίαις για την διαιώνιση της μη πληρωμής μας.

Σε αντίθετη περίπτωση από 1ης Αυγούστου 2017 θα βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να προβούμε αρμοδίως σε καταγγελία της συλλογικής σύμβασης κατά το μέτρο που μας αφορά, καθώς και σε άμεση δικαστική επιδίωξη επιδίκασης υπέρ μας των αναλογούντων τόκων υπερημερίας, αρχής γενομένης από τις εκκρεμείς γνωματεύσεις Ιανουαρίου 2017 και εξής.