Φόβος και ανασφάλεια από τους χρόνια πάσχοντες για τα φάρμακα υψηλού κόστους

  • Iatropedia
Η αποκλειστική διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομειακά φαρμακεία ήταν ένα μέτρο που βοήθησε τους ανθρώπους που περνούν τον δικό τους Γολγοθά αντιμετωπίζοντας μία σοβαρή ή χρόνια νόσο. Από την αρχή της οικονομικής κρίσης κατέστη σαφές ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό βάρος της διάθεσης των φαρμάκων αυτών καθώς θα έπρεπε οι φαρμακοποιοί να πληρώνουν 2000 ή και 3000 ευρώ για να προμηθευτούν ένα κουτί που θα τους έφερνε μετά από 6 μήνες κέρδος 30 ευρώ!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Θέμα συζήτησης και διευθετήσεων έχει επίσης μπει και για την διάθεσή τους από τα νοσοκομειακά φαρμακεία καθώς αν μεν πληρώνονται από τους προϋπολογισμούς τους, αποτελούν τεράστιο βάρος, αν εξαιρεθούν από τον προϋπολογισμό πρέπει κάποιο άλλο κονδύλι να τα αποζημιώνει που σίγουρα θα προέρχεται από τον …κακοπληρωτή ΕΟΠΥΥ.

Όπως και να έχει, η σκέψη που κάνει τώρα η κυβέρνηση να επανέλθει η διάθεση των ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία ανησυχεί τους ασθενείς και τους αλλάζει τα δεδομένα για πολλοστή φορά… σε μια τέτοια θέση βρίσκονται και τα άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, οι ρευματοπαθείς και οι νεφροπαθείς…

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας:

Η ΠΟΑμΣΚΠ, ως δευτεροβάθμιο όργανο και εκπρόσωπος των Συλλόγων Ατόμων με ΣΚΠ, ενημερωμένη για τις ραγδαίες και συνεχείς εξελίξεις που συμβαίνουν στη χώρα μας, δρα βάση αυτών με γνώμονα την ποιότητα ζωής των ΑμΣΚΠ .

Γι΄ αυτό εκφράζει την ανησυχία της καθώς στην αντίληψη της υπέπεσαν ανακοινώσεις Συλλόγων Ασθενών όπως της Ε.Σ.Α. με Α. του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, του Συντονιστικού Συλλόγων Ασθενών και Γονέων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα, του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης , καθώς και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πλήθος δημοσιευμάτων όπου εκφράζονται αντιδράσεις σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας ώστε, η διακίνηση των φαρμάκων υψηλού κόστους να γίνεται, όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Η ΠΟΑμΣΚΠ σκεπτόμενη μια τέτοια Υπουργική Απόφαση, θεωρεί πως δεν υπάρχει η διασφάλιση των συμφερόντων των ασθενών για την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις θεραπείες τους και πως υπάρχει ο κίνδυνος το μέτρο αυτό να οδηγήσει σε εκμετάλλευση και ταλαιπωρία των ασθενών.

Επίσης, η ΠΟΑμΣΚΠ θεωρεί, ότι μια τέτοια απόφαση περισσότερο θα δημιουργήσει προβλήματα παρά θα βελτιώσει την ως τώρα λειτουργία του τρόπου παραλαβής των φαρμάκων.

Πιστεύει επίσης πως πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν οι ασθενείς στο μέσο μιας σύγκρουσης ανάμεσα στον κλάδο των φαρμακοποιών και άλλων φορέων και του Κράτους όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Η ΠΟΑμΣΚΠ συμπλέοντας και εκφράζοντας τους ίδιους προβληματισμούς με τους υπόλοιπους Συλλόγους Ασθενών καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προστατεύσει τα συμφέροντα των χρονίως πασχόντων ασθενών, από κάθε πλευρά που εκδηλώνει διάθεση εκμετάλλευσής τους από όποιο σημείο της αλυσίδας υγείας και αν προέρχεται.