Φωτιά στον Κουβαρά: Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ – Εκκενώνονται περιοχές

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φωτιά
Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί, από το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, οι όμορες υγειονομικές δομές με τον Κουβαρά, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά.

Στο σημείο έχουν σταλεί 2 ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για κάλυψη.

Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έχει λάβει 2 κλήσεις, για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό, και ήδη επιχειρεί για να διακομισθούν. Το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ.

Η φωτιά στο Νέο Κουβαρά ξεκίνησε σήμερα μετά την 13:00 από ξερά χόρτα και επεκτάθηκε γρήγορα σε δάσος που βρίσκεται πάνω από τα σπίτια.

Η αντιμετώπισή της κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Βρίσκεται στην κορυφογραμμή του πρώτου βουνού πάνω από τα Καλύβια, με ισχυρούς άνεμους 6 με 7 μποφόρ και ριπές 8, που δυσκολεύουν τις ρίψεις από εναέρια μέσα.

Εκκενώνονται προληπτικά αρκετές περιοχές

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής Πέτα προς Νέο Κουβαρά για εκκένωση προς Κερατέα, ενώ μετά από λίγα λεπτά δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τις περιοχές Μελισσουργός και Τραμπουριά.

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας (17.07.23) εστάλη νέο μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο καλώντας τους να απομακρυνθούν προληπτικά από τους οικισμούς λόγω της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στον Νέο Κουβαρά Αττικής.

Μήνυμα, μέσω του 112, στάλθηκε λίγο πριν τις 16:00 σε όσους κατοίκους βρίσκονται στις περιοχές Καλλιθέα, Πευκιά και Ειρήνη της Κορινθίας, ώστε να εκκενώσουν προληπτικά τις κοινότητες και να κινηθούν προς το Λουτράκι.

Meteo.gr για την φωτιά στον Κουβαρά: 50 χλμ την ώρα οι άνεμοι, ευνοϊκές συνθήκες για εξάπλωση της πυρκαγιάς

Είχαμε και έκτακτη ενημέρωση από το meteo.gr για την μεγάλη φωτιά που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι άνεμοι στην περιοχή του Νέου Κουβαρά είναι έντασης 5-6 μποφόρ και οι ριπές ξεπερνούν τα 50 χιλιόμετρα την ώρα. Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς.

Οι άνεμοι στην περιοχή δεν αναμένεται να «πέσουν» πριν από τις 19:00 με 20:00 το απόγευμα.

Οι συνθήκες ευνοούν, επίσης και την νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών.