Φωτιά Πεντέλη: Δραματική ολονύκτια μάχη με τις φλόγες για τη διάσωση του Παίδων Πεντέλης

  • Γιάννα Σουλάκη
Πεντέλη
Ηρωική μάχη με τις φλόγες που κύκλωσαν το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης έδωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας πυροσβέστες, εθελοντές, άνδρες του στρατού και κάτοικοι της περιοχής. Νωρίτερα το νοσοκομείο είχε εκκενωθεί προληπτικά από νοσηλευόμενους και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Άνιση μάχη με τις αδηφάγες πύρινες γλώσσες, οι οποίες -με τη συμβολή των ανέμων που ξεπερνούσαν ακόμη και τα 7 μποφόρ- κατέκαιγαν τα πάντα στο πέρασμά τους, έδιναν όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες και οι εθελοντές στην Πεντέλη, καθώς λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα η πυρκαγιά κύκλωσε το νοσοκομείο Παίδων.

Δείτε επίσης: Φωτιά στην Πεντέλη: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εκκένωσης του Παίδων – Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο «Αγία Σοφία»

Η εικόνα ήταν εφιαλτική. Η φωτιά πέρασε σχεδόν μέσα από το προαύλιο του Νοσοκομείου καίγοντας πεύκα και χαμηλή βλάστηση, ενώ η αγωνία κορυφώθηκε όταν οι φλόγες άρχισαν να «γλύφουν» τους τοίχους του νοσοκομείου. Χάρη στην ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών και με τη βοήθεια των ανέμων που ξαφνικά άλλαξαν πορεία, το νοσοκομείο δεν τυλίχθηκε στις φλόγες.

Για κάποια κρίσιμα δευτερόλεπτα το μέτωπο της φωτιάς πέρασε τελικά δίπλα από το Νοσοκομείο, κατεβαίνοντας στη συνέχεια προς την Παλαιά Πεντέλη και απειλώντας σπίτια.

Αφού ο κίνδυνος προσωρινά απομακρύνθηκε, στο Νοσοκομείο στήθηκε στη συνέχεια και καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, μεγάλη επιχείρηση για τον καθαρισμό και την αποψίλωση από τα κλαδιά των πεύκων μιας μεγάλης δεξαμενής με 35 τόνους πετρελαίου που βρίσκεται στο προαύλιο του νοσοκομείου, καθώς και δύο δεξαμενών οξυγόνου.

Οι πυροσβέστες αφού έκοψαν κλαδιά παρέμειναν σκαρφαλωμένοι πάνω στις δεξαμενές με τις μάνικες στα χέρια όλη τη νύχτα, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα στην περίπτωση που το μέτωπο της πυρκαγιάς επιστρέψει.

Η επιχείρηση εκκένωσης του Νοσοκομείου Παίδων

Νωρίτερα, με εντολή του Υπουργείου Υγείας το Νοσοκομείο Παίδων αλλά και το Αναρρωτήριο Πεντέλης, εκκενώθηκαν και τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα, 34 παιδιά του Αναρρωτηρίου Πεντέλης μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο Κέντρο Βρεφών «Η μητέρα», ενώ και 36 παιδιά που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Παίδων και 19 εργαζόμενοι εγκατέλειψαν το νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, μετά από την εντολή των αρχών.

Από τα 36 παιδιά του Παίδων Πεντέλης, τα 21 μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριάκου», ενώ τα υπόλοιπα 5 πήραν εξιτήριο.

Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας

Από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς επιτόπου στην Πεντέλη βρέθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου για να συντονίσει την επιχείρηση εκκένωσης του Νοσοκομείου Παίδων και του Αναρρωτηρίου.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης βρέθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, ενώ και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, παρέμεινε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Συντονιστικό του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ.