Φονικό κύμα καύσωνα σαρώνει τη Μαλαισία

  • Iatropedia newsroom
Φονικό κύμα καύσωνα σαρώνει τη Μαλαισία
Η υπερβολική ζέστη οδήγησε στον θάνατο μιας 22χρονης από θερμοπληξία, αυξάνει τον κίνδυνο λειψυδρίας και προκαλεί σοβαρές απώλειες στην απόδοση των καλλιεργειών

Στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του καύσωνα που πλήττει τη χώρα και επιδεινώνεται συνεχώς προχώρησε η κυβέρνηση της Μαλαισίας, αφού οι θερμοκρασίες που πλησίασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου έχουν στοιχίσει ήδη μία ζωή, ενώ απειλούν και τις καλλιέργειες.

Σχεδόν η μισή χερσόνησος της Μαλαισίας βιώνει κύματα καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου που επιμένουν, κατά περιόδους, για τρεις ημέρες στη σειρά ενώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη μετεωρολογική υπηρεσία, η ζέστη και η ξηρασία θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Η υπερβολική ζέστη οδήγησε στον θάνατο μιας 22χρονης από θερμοπληξία, αυξάνει τον κίνδυνο λειψυδρίας και προκαλεί σοβαρές απώλειες στην απόδοση των καλλιεργειών.

Η χώρα χρησιμοποιεί drones για την επιτήρηση των περιοχών που είναι επιρρεπείς σε πυρκαγιές και παρακολουθεί τη μείωση της στάθμης του νερού στα φράγματα, δήλωσε ο υπουργός Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Nik Nazmi Nik Ahmad σε συνέντευξή του.

Η κυβέρνηση θα εξετάσει επίσης τρόπους προστασίας των εργαζομένων στις κατασκευές, που μοχθούν για ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο.

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση, είπε ο υπουργός.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάποια αφηρημένη καταστροφή ή, ξέρετε, ένας εφιάλτης των χίπις», είπε χαρακτηριστικά ο Nik Nazmi. Στο χειρότερο σενάριο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κλείσει σχολεία ή ακόμη και επιχειρήσεις.

Στο έλεος του καύσωνα και η Σιγκαπούρη

Στο έλεος του καύσωνα βρίσκεται και η Σιγκαπούρη με θερμοκρασίες άνω των 36 βαθμών Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Ως μακροπρόθεσμη απάντηση στους πιο συχνούς και έντονους καύσωνες, οι Αρχές της Μαλαισίας σχεδιάζουν να επενδύσουν σε καλλιέργειες ανθεκτικές στη θερμότητα.

Η χώρα συνεργάζεται με το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα του ΟΗΕ, το Green Climate Fund, για να προετοιμάσει ένα Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής που θα εφαρμοστεί από το 2026. Το σχέδιο αυτό δεν θα περιορίζεται στον μετριασμό των εκπομπών, αλλά θα αντιμετωπίζει και ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των υδάτων, τη γεωργία, τις υποδομές και τη δημόσια υγεία ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νομαδική μέδουσα εμφανίστηκε σε αρκετές παραλίες της Ρόδου – Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει

Ιός του Δυτικού Νείλου: Οι ήπιοι χειμώνες στην Ελλάδα έχουν θέσει σε συναγερμό τον ΕΟΔΥ – Σχέδιο δράσης για τα κουνούπια

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Σοβαρές καταγγελίες από καρκινοπαθείς – Αλλάζουν νομό για να κάνουν χημειοθεραπείες