FDA για ανεξήγητη πνευμονοπάθεια: «Σταματήστε να ατμίζετε επικίνδυνα προϊόντα, όπως μαριχουάνα»

  • Γιάννα Σουλάκη
ηλεκτρονικό τσιγάρο
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) προειδοποιεί τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων να σταματήσουν να χρησιμοποιούν επικίνδυνα προϊόντα κατά τη διάρκεια του ατμίσματος, όπως μαριχουάνα και τετραϋδροκανναβινόλη.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός FDA (ο αντίστοιχος με τον δικό μας ΕΟΦ), επισημαίνει ότι τα περισσότερα περιστατικά θανάτων και νοσηλειών από «μυστηριώδη πνευμονοπάθεια» σε χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρα στις ΗΠΑ, φαίνεται να σχετίζονται με τη χρήση ελαίου μαριχουάνας. Ο FDA καλεί τους χρήστες της μεθόδου του ατμίσματος να αποφεύγουν να αγοράζουν παρόμοια προϊόντα από το δρόμο ή τη μαύρη αγορά, να αποφύγουν τη χρήση ελαίου μαριχουάνας (THC), καθώς και να σταματήσουν να τροποποιούν ή να προσθέτουν ουσίες στα προϊόντα που αγοράζουν από τα καταστήματα.

Δείτε επίσης: Ηλεκτρονικό τσιγάρο: 5 νεκροί, 450 στα νοσοκομεία – Τα ύποπτα συμπτώματα

FDA: Διερευνάται και η περίπτωση της Vitamin Ε acetate

Ο FDA στην ανακοίνωση τύπου, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα δεκάδες περιστατικά και αναφέρει ότι συνεργάζεται στενά με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Η.Π.Α., καθώς και με τους δημόσιους και τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας, ώστε να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα το συντομότερο.

Στα πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο, σε πολλά από τα δείγματα προϊόντων ατμίσματος που ελέγχθηκαν από τα κρατικά εργαστήρια και τον FDA, έχει εντοπιστεί – εκτός από  τετραϋδροκανναβινόλη- και σημαντική ποσότητα Vitamin Ε acetate. Η Vitamin Ε acetate είναι μια ουσία που υπάρχει σε καταναλωτικά προϊόντα ή συμπληρώματα διατροφής, όμως, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα ως προς την επίπτωση που έχει στον οργανισμό κατά την εισπνοή.

Δείτε επίσης: “Θα έχουμε και στην Ελλάδα κρούσματα” – Ανήσυχοι οι ‘Ελληνες επιστήμονες για τη “μυστηριώδη” πνευμονοπάθεια

Παρά το γεγονός ότι ο FDA δεν διαθέτει αρκετά στοιχεία για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Vitamin E acetate σχετίζεται με κάποια από τα περιστατικά της μυστηριώδους πνευμονοπάθειας, συστήνει ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η εισπνοή αυτής της ουσίας.

Σύμφωνα με τον Έλληνα καρδιολόγο, ερευνητή και εμπειρογνώμονα σε θέματα που αφορούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, Δρ Κωνσταντίνο Φαρσαλινό :

«Παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση και ο ακριβής εντοπισμός της αιτίας, η κυριότερη υποψία αφορά τη χρήση ελαίων, λιπαρών ή άλλων ακατάλληλων προς εισπνοή συστατικών στα διαλύματα τετραϋδροκανναβινόλης που κυκλοφορούν κυρίως στη μαύρη αγορά των ΗΠΑ. Τέτοια έλαια δεν χρησιμοποιούνται στα συμβατικά, νόμιμα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου που περιέχουν νικοτίνη».

Δείτε επίσης – “Ανεξήγητη” πνευμονοπάθεια: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν αν είστε ατμιστής