FDA: Εγκρίθηκε το πρώτο τεστ για τον κίνδυνο εθισμού στα οπιοειδή

  • Iatropedia newsroom
οπιοειδή και εθισμός
Πρόκειται για μια γενετική εργαστηριακή εξέταση που θα γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή σε ασθενείς 18 ετών και άνω

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε χθες, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, ότι ενέκρινε το πρώτο τεστ που θα αξιολογεί εάν υπάρχει κίνδυνος εθισμού στα οπιοειδή σε ορισμένα άτομα.

Το τεστ, που φέρει την ονομασία AvertD, αναπτύχθηκε από την εταιρεία SOLVD Health. Ο FDA χορήγησε την έγκριση στην AutoGenomics, την οποία η SOLVD απέκτησε το 2019.

Πότε πρέπει να γίνεται το τεστ

Το τεστ πρέπει να γίνεται πριν από την πρώτη χρήση από του στόματος οπιοειδών αναλγητικών σε άτομα για τα οποία εξετάζεται η πιθανότητα συνταγογράφησης οπιοειδών για 4 έως 30 ημέρες για τη θεραπεία οξέος πόνου, π.χ. σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Πρόκειται για μια γενετική εργαστηριακή εξέταση που θα γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή σε ασθενείς 18 ετών και άνω οι οποίοι δεν έχουν πάρει ποτέ ξανά από του στόματος οπιοειδή παυσίπονα.

Πώς θα γίνεται το τεστ

Το τεστ περιλαμβάνει τη συλλογή δείγματος DNA με μάκτρο από το μάγουλο του ασθενούς. Αυτό, στη συνέχεια, θα χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει συνδυασμός γενετικών παραλλαγών που μπορεί να συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχής χρήσης οπιοειδών.

Σημειώνεται ότι λόγω της ιδιότητας ορισμένων παυσίπονων να προκαλούν εθισμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται εδώ και πολλά χρόνια από μια πραγματική επιδημία, τη λεγόμενη «επιδημία των οπιοειδών», η οποία έχει προκαλέσει περισσότερους από μισό εκατομμύριο θανάτους από υπερβολική δόση τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.

Το AvertD δεν προορίζεται για χρήση σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για χρόνιο πόνο, ανέφερε ο FDA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φάρμακο για τις ψυχώσεις προκαλεί εθισμό στο τζόγο – Τι να προσέχουν οι ασθενείς

Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας: Μικρή παράταση δύο ημερών θα πάρει η νευρολογική εκτίμηση του αστυνομικού

ΧΑΠ: Ο χυμός παντζαριού ίσως βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία των ασθενών