FDA: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH)

  • Iatropedia newsroom
ηπατική νόσος
Το φάρμακο πήρε έγκριση για τη θεραπεία ασθενών με μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH) και μέτρια έως προχωρημένη ηπατική ίνωση

Το φάρμακο Rezdiffra της Madrigal Pharmaceuticals είναι το πρώτο φάρμακο που παίρνει έγκριση στις ΗΠΑ για τη θεραπεία μίας δυνητικά θανατηφόρας ηπατικής νόσου που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Το φάρμακο, που ονομάζεται και resmetirom, πήρε την έγκριση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία ασθενών με μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα ή NASH και μέτρια έως προχωρημένη ηπατική ίνωση, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Οι ασθενείς, μάλιστα, δεν θα χρειάζεται να υποβληθούν σε βιοψία ήπατος για να λάβουν το φάρμακο.

Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα ή NASH υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου 1,5 εκατομμύρια Αμερικανούς, οδηγώντας ενίοτε σε μόνιμη ηπατική βλάβη και θάνατο.

Τι είναι η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH)

Η NASH είναι μια μορφή λιπώδους ηπατικής νόσου που μπορεί να οδηγήσει σε ίνωση ή ουλές και, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Ορισμένοι ειδικοί έχουν αρχίσει να την αποκαλούν στεατοηπατίτιδα που σχετίζεται με μεταβολική διαταραχή ή MASH.

Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ευρέως, μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι μπορεί να επηρεάζει περίπου το 5% των ανθρώπων παγκοσμίως.

Η ασθένεια συχνά μένει αδιάγνωστη, με τους ασθενείς να ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από αυτήν κατά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, τον έλεγχο για καρκίνο του ήπατος ή την αξιολόγηση για μεταμόσχευση.

Η Madrigal, η οποία ιδρύθηκε το 2011, ανέφερε αποτελέσματα από δοκιμή σε τελευταίο στάδιο που έδειχνε ότι το φάρμακό της μειώνει τις εναποθέσεις λίπους και τις ουλές που προκαλούνται από τη νόσο.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είδους ύπνο κάνετε; Οι ερευνητές βρήκαν τέσσερις χαρακτηριστικούς τύπους

Εκπληκτική μεταμόρφωση άνδρα που είχε χάσει τη μύτη του από επίθεση σκύλου

Τριχόπτωση: Πού οφείλεται, τι πρέπει να κάνετε