FDA: Εγκρίθηκε η πρώτη θεραπεία για σοβαρά κρυοπαγήματα

  • Iatropedia newsroom
κρυοπαγήματα
Η θεραπεία, η οποία θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ακρωτηριασμού, θα πωλείται με την επωνυμία Aurlumyn και αναμένεται να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2024

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου την ένεση της Eicos Sciences για τη θεραπεία σοβαρών κρυοπαγημάτων σε ενήλικες.

Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία που παίρνει έγκριση για την αντιμετώπιση σοβαρών κρυοπαγημάτων.

Η θεραπεία, η οποία θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ακρωτηριασμού, θα πωλείται με την επωνυμία Aurlumyn και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά την άνοιξη του 2024.

Το Iloprost, η δραστική ουσία του Aurlumyn, ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία και αποτρέπει την πήξη.

Αρχικά εγκρίθηκε το 2004 για τη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης.

Το Aurlumyn συνοδεύεται από προειδοποιήσεις και προφυλάξεις, επειδή μπορεί να προκαλέσει συμπτωματική υπόταση.

Τα κρυοπαγήματα μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα στάδια. Τα ήπια κρυοπαγήματα συνήθως αντιμετωπίζονται με παυσίπονα και αντιβιοτικά.

Το σοβαρό κρυοπάγημα, όταν τόσο το δέρμα όσο και ο υποκείμενος ιστός έχουν παγώσει και η ροή του αίματος σταματά, μερικές φορές απαιτεί ακρωτηριασμό.

Η κλινική δοκιμή

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες θεραπείας. Σε όλους χορηγήθηκε ασπιρίνη ενδοφλεβίως και τυπική φροντίδα ενώ σε δύο ομάδες χορηγήθηκε και iloprost.

Ο πρωταρχικός δείκτης μέτρησης της αποτελεσματικότητας ήταν ο έλεγχος των οστών που έγινε επτά ημέρες μετά το αρχικό κρυοπάγημα και χρησιμοποιήθηκε για την πρόβλεψη της ανάγκης για ακρωτηριασμό τουλάχιστον ενός δακτύλου χεριού ή ποδιού.

Την έβδομη ημέρα, ανάγκη για ακρωτηριασμό δεν παρατηρήθηκε σε κανέναν από τους 16 ασθενείς που λάμβαναν μόνο iloprost, σε σύγκριση με 3 από τους 16 ασθενείς και 9 από τους 15 ασθενείς που λάμβαναν φάρμακα μη εγκεκριμένα για κρυοπαγήματα, μαζί με ή χωρίς iloprost.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

33χρονος χτύπησε γιατρό στο Νοσοκομείο Γρεβενών – Οδηγείται στον εισαγγελέα

Καμπανάκι στην ΕΕ: Εξαπλώνεται υπερμεταδοτικό μικρόβιο – Αυξάνεται η αντοχή του στα αντιβιοτικά

Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: «Όχι στα strep test από τους γονείς, μόνο ο παιδίατρος μπορεί να κάνει διάγνωση», λέει ο ΙΣΑ