Φαρμακοβιομήχανοι για τις ελλείψεις φαρμάκων: Ζητούν συνάντηση από τον Μ. Χρυσοχοΐδη

  • Γιάννα Σουλάκη
Χρυσοχοΐδης
Την αγωνία τους διατυπώνουν τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για τις ελλείψεις φαρμάκων, με αφορμή σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ.

«Φωτιές» άναψε σημερινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων και τους 4 τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, τους οποίους προτείνουν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού.

Μετά τους Φαρμακοποιούς που απάντησαν στον ΕΟΦ, ανακοίνωση εξέδωσαν και τα μέλη του ΣΦΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών τόνισαν πως το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων -παρά το γεγονός ότι είναι πανευρωπαϊκό- στην Ελλάδα είναι περισσότερο περίπλοκο, εξαιτίας των χαμηλών τιμών φαρμάκων και των παράλληλων εξαγωγών.

Δείτε επίσης – Φαρμακοποιοί: «Σωστοί οι νόμοι για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, αλλά δεν εφαρμόζονται»

Επίσης, απαντώντας στο αίτημα του ΕΟΦ να αυξήσουν την παραγωγή φαρμάκων τους «ως οφείλουν» για την κάλυψη της εγχώριας αγοράς και την εξυπηρέτηση των ελλήνων ασθενών, τα μέλη του ΣΦΕΕ, δηλώνουν πως αυτό δεν είναι αρκετό, εάν δεν υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος στην αλυσίδα διανομής:

«Η σημαντική αύξηση των αποθεμάτων των φαρμάκων -εάν δεν εξασφαλίζεται η διαφάνεια και έλεγχος στην αλυσίδα διανομής- δεν θα μειώσει τις ελλείψεις στην χώρα μας και θα επιφέρει δραματική αύξηση του κόστους στη βιομηχανία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι φαρμακοβιομήχανοι τονίζουν δε, πως για όλους τους προηγούμενους λόγους, έχουν ζητήσει συνάντηση από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και πιο συγκεκριμένα από τον ίδιο τον υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

Δείτε τα τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, τα οποία προτείνει ο ΕΟΦ

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Tο θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο με πολλές διαστάσεις. Η ευρωπαϊκή στρατηγική του φαρμάκου, που συζητείται εδώ και 2-3 χρόνια στις Βρυξέλλες έχει θέσει το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της χωρίς όμως να προτείνει βιώσιμες και ουσιαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην Ελλάδα, το θέμα είναι ακόμα πιο πολύπλοκο, διότι, εκτός από την έλλειψη πρώτων υλών και δραστικών ουσιών που επηρεάζουν τα εργοστάσια, υπάρχει και το ζήτημα των παράλληλων εξαγωγών πρωτότυπων κυρίως φαρμάκων, το οποίο οφείλεται στις πολύ χαμηλές τιμές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, οι τιμές αυτές στην τοπική μας αγορά κυμαίνονται στο 1/4 ή το 1/5 της τιμής των ιδίων σκευασμάτων στη Γερμανία και αυτό το τεράστιο περιθώριο κέρδους ωθεί κάποιους Έλληνες χονδρέμπορους να προτιμούν τις εξαγωγές.

Η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες που έχουν επιβάλλει απαγόρευση εξαγωγών κατά καιρούς. Σαν ΣΦΕΕ, έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα των παράλληλων εξαγωγών, με κυρίαρχη την περισσότερη διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας και κυρίως στους χονδρεμπόρους.

Από το 2016, η φαρμακοβιομηχανία καταθέτει στον ΕΟΦ καθημερινά τις πωλήσεις φαρμάκων ανά κωδικό και ανά ΑΦΜ παραλήπτη.

Η σημαντική αύξηση των αποθεμάτων των φαρμάκων -εάν δεν εξασφαλίζεται η διαφάνεια και έλεγχος στην αλυσίδα διανομής- δεν θα μειώσει τις ελλείψεις στην χώρα μας και θα επιφέρει δραματική αύξηση του κόστους στη βιομηχανία.

Για αυτό το θέμα, μαζί με άλλα, έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον νέο Υπουργό Υγείας.

Τι προτείνει ο ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων

Η απαγόρευση των εξαγωγών, αναφέρει ο ΕΟΦ, αποτελεί μέτρο το οποίο εφαρμόζεται προσωρινά και επιλεγμένα με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών των ασθενών με φάρμακα τα οποία εξάγονται σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου καθίστανται ελλειπτικά ή δυσεύρετα για τον έλληνα ασθενή.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό «αποφασίστηκε οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, το οποίο άλλωστε αποτελεί και υποχρέωσή τους».

Οι φαρμακαποθήκες υποχρεώνονται να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη η εκτίμηση του φαινομένου και η ανεύρευση λύσεων. Για τον λόγο αυτό, τονίζει ο ΕΟΦ, αναπτύχθηκε ειδική πλατφόρμα η οποία θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στην εβδομάδα.

Τέλος, με απόφαση του υπουργείου Υγείας η χορήγηση φαρμάκων, που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση, θα γίνεται από τα φαρμακεία στους ασθενείς μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται.

Οποιαδήποτε έλλειψη ή δυσκολία ανεύρεσης φαρμάκου πρέπει να δηλώνεται από τους φαρμακοποιούς και τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΕΟΦ, ώστε να λαμβάνεται μέριμνα άμεσα.