Φαρμακοποιοί: «Σωστοί οι νόμοι για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, αλλά δεν εφαρμόζονται»

  • Γιάννα Σουλάκη
Τα 4 μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ελλείψεων φαρμάκων που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη (5/7) ο ΕΟΦ, σχολιάζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αρκεί να εφαρμόζονται», σχολιάζουν οι Φαρμακοποιοί, καθώς όπως λένε, η πολύ αυστηρή νομοθεσία που υπάρχει στο ελληνικό δημόσιο «δεν εφαρμόζεται από όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας διακίνησης του φαρμάκου».

Συγκεκριμένα ο ΕΟΦ τονίζει πως, ως «έλλειψη» ορίζεται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σκευάσματος, ενώ η δραστική μπορεί να παρέχεται και μέσω εναλλακτικών γενοσήμων σκευασμάτων. Στις περιπτώσεις, μάλιστα, όπου υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα ενθαρρύνεται η κάλυψη των αναγκών με γενόσημα φάρμακα, λέει ο Οργανισμός.

Δείτε και τα τέσσερα μέτρα, τα οποία προτείνει ο ΕΟΦ

Οι Φαρμακοποιοί υποστηρίζουν από την πλευρά τους, πως το σωστό αυτό μέτρο πρέπει να υποστηριχθεί και με την ταυτόχρονη ενέργεια να μη δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς να «κλειδώνουν» το εμπορικό σκεύασμα, μέσω του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, όπως ισχύει σήμερα.

Από την άλλη, η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, όπως αναφέρουν οι Φαρμακοποιοί, είναι μέτρο που επιλύει μεν το πρόβλημα, καθώς αποδείχθηκε πως ομαλοποιεί σταδιακά τη διάθεση των φαρμάκων στο ελληνικό φαρμακείο, ωστόσο,»αν αρθεί εκ νέου η απαγόρευση εξαγωγής τους, τα φάρμακα αυτά θα γίνουν και πάλι άμεσα ελλειπτικά», τονίζει ο ΠΦΣ.

«Σε όσα φάρμακα επιτρέπεται η εξαγωγή τους, αυτά έχουν εξαφανιστεί από την ελληνική αγορά αφού υπάρχει τεράστια ζήτηση από τις Ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες (πχ. αντιβιοτικά χάπια και σιρόπια , αναπνευστικά σκευάσματα κλπ.)», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς. 

Φαρμακοποιοί (ΠΦΣ): «Οι εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή φαρμάκων»

Οι Φαρμακοποιοί συναινούν με τον ΕΟΦ στο μέτρο που αποφασίστηκε «οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά», κάτι που ούτως ή άλλως αποτελεί και υποχρέωσή τους.

Όσον αφορά την υποχρέωση των φαρμακαποθηκών, όπως λέει ο ΕΟΦ, να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους στην ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία εντός της εβδομάδας για τη δήλωση των ελλειπτικών φαρμάκων, «αυτό από μόνο του δεν αρκεί», λένε οι Φαρμακοποιοί, «καθόσον απαιτείται σύσταση επιτροπής η οποία να αποτελείται από όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, προκειμένου να ορίζει ποια είναι τα ελλειπτικά φάρμακα. Φυσικά, τις πραγματικές ελλείψεις τις γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί, μέσω των εκατοντάδων συνταγών οι οποίες αδυνατούν να εκτελεστούν καθημερινά», λένε συγκεκριμένα.

Σύμφωνοι δηλώνουν οι Φαρμακοποιοί και με την απόφαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση, να γίνεται από τα φαρμακεία στους ασθενείς, μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται.

«Είναι κάτι το οποίο οι ίδιοι ζητήσαμε και το οποίο εφαρμόζεται ήδη από τις αρχές του έτους», λέει ο ΠΦΣ.

Τέλος, οι Φαρμακοποιοί της χώρας δηλώνουν πως το διαχρονικό πρόβλημα των ελλείψεων που στη χώρα μας εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο, αποτελεί πρόβλημα και των Ευρωπαϊκών χωρών «γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση και απαιτεί την αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου και την πιστή τήρηση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία», καταλήγουν.