Φαρμακοβιομηχανία: «Ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια ενόψει δεύτερου πανδημικού κύματος»

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβόλια
Με το πιθανό δεύτερο κύμα του κορωνοϊού προ των πυλών, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ η Ελλάδα να αποκτήσει ισχυρή εμβολιαστική πολιτική με ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της εποχής, με έμφαση στην πρόληψη. Αυτό ένα από τα βασικά αίτηματα που διατυπώθηκε από το σύνολο της φαρμακοβιομηχανίας, σε σχετική Διαδικτυακή Ημερίδα.

Οι περισσότεροι από 250 εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στη Διαδικτυακή Ημερίδα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία», συμφώνησαν ότι θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να φέρουν στη χώρα επαρκείς ποσότητες εμβολίων κατά του κορωνοϊού και της νόσου COVID-19, όμως στις αποφάσεις τους θα λάβουν υπόψη τους οικονομικούς όρους και την παγκόσμια ζήτηση, που φέτος είναι αυξημένη.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), που διοργάνωσε στην Ημερίδα στις 18 Ιουνίου 2020, με σημείο μετάδοσης την αίθουσα «ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ», στην εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Ο κ. Γιαννακόπουλος επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου είναι ο ελλιπής δημόσιος προϋπολογισμός για το φάρμακο και άρα τα τεράστια ποσά του clawback, ενώ συμπλήρωσε με έμφαση ότι, στις ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην πανδημία, η δημιουργία ξεχωριστού κονδυλίου για τους εμβολιασμούς θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί ήδη από την κυβέρνηση.

«Θα είναι από το Ταμείο Πρόνοιας; Θα είναι με άλλη ρύθμιση; Το θέμα είναι να υλοποιηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ και παρέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως είπε, στρεβλώσεις χρόνων που υπάρχουν στη χώρα, από την αποχή των μνημονίων.

«Κρίσιμη είναι η εξαίρεση από τη φαρμακευτική δαπάνη άλλων δαπανών που αφορούν στην πρόληψη (εμβόλια), στην κοινωνική στήριξη (ανασφάλιστοι) και σε ειδικές καταστάσεις που διαμορφώνουν, για παράδειγμα, οι πανδημίες (μεγάλη ζήτηση συγκεκριμένων σκευασμάτων). Η δαπάνη για τα εμβόλια εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ για τους ανασφάλιστους στα 290 εκατ. ευρώ, για το 2019», δήλωσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), τόνισε ότι «Οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πιθανότατα θα διαμορφώσουν τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια. Αν και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και προσπάθεια, αυτή η κρίση αναδεικνύει την ανάγκη για αλλαγές στην αγορά του φαρμάκου και αποτελεί ευκαιρία για να προχωρήσουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε τη σημασία της πρόσβασης των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα κατά τη διάρκεια της πανδημίας: «Πρέπει κάθε κράτος να δει πώς τοποθετείται στην κάλυψη, την επάρκεια και την πρόσβαση των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση αναπτυξιακά που μπορεί να δημιουργηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κοντοζαμάνης: «Η κοινωνική πολιτική και τα εμβόλια είναι υποχρέωση του κράτους»

Στην τοποθέτησή του από την πλευρά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και έχουν ληφθεί, ήδη, αποφάσεις για την κάλυψη των εμβολιασμών από το 2020 και μετά από την κρατική δαπάνη, ενώ τα εμβόλια θα εξαιρεθούν από τον μηχανισμό υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), όπως είπε:

«Γνωρίζουμε το πρόβλημα, γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει, γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε. Είναι η τελευταία ευκαιρία για το Σύστημα Υγείας προκειμένου να αναταχθεί και να ξεπεράσει τις στρεβλώσεις που τόσα χρόνια το ταλανίζουν. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη φαρμακοβιομηχανία. Η κοινωνική πολιτική είναι υποχρέωση του κράτους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ελλείψεις ή ανεπάρκειες του κράτους να καλύπτονται από άλλους φορείς. Το πρώτο βήμα έγινε με τον συμψηφισμό δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη και επενδύσεις στη χώρα με το clawback», επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ειδικότερα, ως προς τη δαπάνη των εμβολίων, ο υφυπουργός Υγείας διευκρίνισε πως «από το 2020 και μετά, η δαπάνη των εμβολίων θα εξαιρεθεί από το clawback, καθώς αναγνωρίζουμε τον ρόλο των εμβολίων στη Δημόσια Υγεία. Είναι ένα εργαλείο πρόληψης τα εμβόλια και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Ακόμη, ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια και που είναι:

  • Οι νέες θεραπείες που έρχονται στη χώρα μας και σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως οι γονιδιακές και κυτταρικές
  • Ο εξορθολογισμός του clawback

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «Πρέπει να πάμε σε λύσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών, γιατί αναγνωρίζουμε ότι το clawback είναι δυσβάσταχτο για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Εάν καταρρεύσουν οι εταιρείες, εάν καταρρεύσει το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, έχουμε πέσει όλοι μαζί. Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και πρέπει οι λύσεις να είναι win-win», επισήμανε ο υφυπουργός Υγείας.

Clawback: Αντί για μείωση, αύξηση κατά 45% το πρώτο τρίμηνο του 2020

Ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το σύστημα των υποχρεωτικών επιστροφών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ως προς τις επιβαρύνσεις που επιφέρει στις επιχειρήσεις:

«Πλέον δεν έχουμε λόγια να το χαρακτηρίσουμε. Λέγαμε δυσβάσταχτο, δυσθεώρητο, ανεξέλεγκτο το clawback, τα στοιχεία όμως τόσο του 2019 όσο και οι εκτιμήσεις του 2020 είναι εκτός πραγματικότητας, αν θέλουμε να μιλάμε για βιώσιμες επιχειρήσεις. Η συνολική επιβάρυνση της βιομηχανίας (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή) ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ (clawback και rebate) το 2019, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2020 δείχνει επιπλέον αύξηση κατά 45%. Ακόμα και οι μνημονιακές δεσμεύσεις προέβλεπαν μείωση κατά 30% την τελευταία τριετία, στόχος που ποτέ δεν επετεύχθη, ενώ οι ίδιοι οι θεσμοί πλέον κάνουν λόγο για «ηθικό κίνδυνο» από τη συνεχώς αυξανόμενη πορεία του. Τώρα έχουν 52 δισ. διαθέσιμα (23 + 9 + 20). Ας τα αξιοποιήσουν εκεί που πρέπει, δηλαδή στην υγεία. Το 1% ζητάμε, όχι όλο το ποσό, ήρθε η ώρα να πάρουν κάποιες αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο κ. Γιαννακόπουλος επισήμανε πως το clawback, στην παρούσα μορφή, εμφανίζεται να θέτει κινδύνους για τη βιομηχανία (επιχειρηματικός κίνδυνος), το ευρύτερο οικοσύστημα (ηθικός κίνδυνος), καθώς και τα δημόσια οικονομικά (δημοσιονομικός κίνδυνος)»

Το στρογγυλό τραπέζι συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Νατάσσα Σπαγαδώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ