Φαρμακοποιοί για ελλείψεις φαρμάκων: «Σε θετική κατεύθυνση οι έλεγχοι από την Πολιτεία» – Τι ζητούν

  • Γιάννα Σουλάκη
μάσκες
Σε θετική κατεύθυνση κινείται η Πολιτεία με την απαγόρευση των εξαγωγών σε 75 φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων, όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Αν και ο κατάλογος που οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί είχαν δώσει στο Υπουργείο Υγείας, περιελάμβανε μια ευρεία λίστα με 200 φάρμακα που λείπουν από την ελληνική αγορά, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), εκφράζει την ικανοποίησή του για την απαγόρευση των εξαγωγών σε 75 από αυτά, με απόφαση που έλαβε ο ΕΟΦ.

Αξίζει να σημειωθεί πως από σήμερα το πρωί το Υπουργείο Υγείας με εντολή Θάνου Πλεύρης προς τον ΕΟΦ προχωρά σε ακόμη πιο δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Διέταξε επιτόπιο έλεγχο σε 5 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Δείτε επίσης: Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Διέταξε έκτακτο έλεγχο σε 5 φαρμακευτικές – «Κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία»

Ο ΠΦΣ, σημειώνει ότι στις ανωτέρου αποφάσεις, ελήφθησαν υπόψη οι αναφορές ελλείψεων τις οποίες είχε αποστείλει στον ΕΟΦ που περιλάμβαναν ένα κατάλογο 200 περίπου ελλειπτικών φαρμάκων, τα οποία σταθερά απουσιάζουν από το φαρμακείο, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του έλληνα ασθενή.

   «Η απόφαση αυτή του Υπουργού Υγείας κατά αρχάς μας ικανοποιεί, αφού πέραν της διευρυμένης λίστας απαγόρευσης φαρμάκων, ξεκινάει ο έλεγχος της τροφοδοσίας της εφοδιαστικής αλυσίδας ως προς την τήρηση των αποθεμάτων, ζήτημα το οποίο είχαμε επισημάνει εγκαίρως και το οποίο πρέπει να επεκταθεί με αυστηροποίηση των ελέγχων σε όλους όσους μετέχουν στην διακίνηση του φαρμάκου. Επίσης η απόφαση αυτή μας ικανοποιεί και ως προς τα χρονικά πλαίσια της απαγόρευσης των εξαγωγών, αφού δεν προσδιορίζεται η χρονική διάρκειά της, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων, τότε θα συνεχίσει να ισχύει. Τότε μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η αποτροπή αποθεματοποίησης των εν λόγω φαρμακευτικών σκευασμάτων με σκοπό την εξαγωγή τους», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Προσθέτει ότι οι φαρμακοποιοί αγωνιούν και επαγρυπνούν, για τη διασφάλιση της εφαρμογής των αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας και θα βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και επιτήρηση ως προς την επικαιροποίηση των στοιχείων των ελλείψεων σε φάρμακα, προκείμενου να προστατευθεί το αγαθό της Υγείας και η ποιότητα της ζωής των πολιτών.