Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Διέταξε έκτακτο έλεγχο σε 5 φαρμακευτικές – «Κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία»

  • Γιάννα Σουλάκη
Πλεύρης
Σε ακόμη πιο δραστικά μέτρα περνά το Υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διέταξε επιτόπιο έλεγχο σε 5 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, «θα επιβληθούν οι αυστηρότερες ποινές», διεμήνυσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στις 5 φαρμακευτικές επιχειρήσεις, στις οποίες θα διενεργηθεί έλεγχος για τεχνητή πρόκληση ελλείψεων φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Ο έλεγχος αποφασίστηκε μετά από καταγγελία των φαρμακοθηκαρίων.

«Έδωσα σήμερα εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει 5 πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην Ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού και σε περιπτώση που συμβαίνει αυτό να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρίες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα των πολιτών», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης.

Το μέτρο αυτό έρχεται σε συνέχεια των προηγούμενων μέτρων που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων και συγκεκριμένα:

α) η έκδοση της επικαιροποιημένης λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών που θα αναρτηθεί σήμερα,

β) η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικων φαρμάκων και

γ) η αύξηση των εισαγωγών